Jogurt grecki - właściwości. Fakty i mity na temat jogurtu greckiego
Jogurt grecki to mleczny produkt, który uznawany jest za korzystny dla zdrowia i figury. Zawiera więcej białka, a mniej węglowodanów niż jogurt naturalny, a jego charakterystyczną cechą jest lekko kwaskowaty smak. Co warto wiedzieć o jogurcie greckim?
Jogurt grecki jest produktem naturalnym
Fakt. Jogurt grecki powstaje poprzez fermentację mleka za pomocą dodania do niego żywych kultur bakterii. Fermentacja jogurtu greckiego odbywa się dopiero w opakowaniu, co oznacza również, że zawiera ona dwa razy więcej białka niż jogurt naturalny.
Jogurt grecki powinien być wytwarzany taką samą metodą jak gęste, kremowe jogurty, które pochodzą z Grecji. Stąd też nazwa jogurt grecki. Metoda ta polega na odsączeniu serwatki z mleka i szczepów bakterii, co pozwala uzyskać gęstszą konsystencję.
Niestety nie istnieją żadne regulacje dotyczące nazewnictwa i określenia jogurtu jako greckiego. Dlatego producenci niejednokrotnie dla obniżenia kosztów produkcji, omijają powyższą metodę, zagęszczając jogurt sztucznymi “polepszaczami”. Dlatego przed zakupem jogurtu greckiego należy dokładnie zapoznać się z etykietą i zdecydować się na ten, który w składzie ma tylko mleko i żywe kultury bakterii.
Jogurt grecki zawsze zawiera dużą ilość białka
Mit. Tradycyjna metoda produkcji jogurtu greckiego powoduje większą zawartość białka niż w jogurcie naturalnym. Aby uzyskać pełnowartościowy jogurt grecki należy użyć więcej mleka niż używa się do produkcji jogurtu naturalnego. Stąd również więcej białka. Jednak producenci jogurtów greckich nierzadko rezygnują z tradycyjnych technologii produkcji, co prowadzi do obniżenia kosztów, ale i zawartości białka.
Jogurt grecki polecany jest szczególnie kobietom
Fakt. Szczepy bakterii, które znajdują się w jogurtach greckich przeciwdziałają zakażeniom układu moczowego. Jogurt grecki jest polecany zwłaszcza przy zakażeniach grzybiczych.
Jogurt grecki jest dobry w diecie odchudzającej
Mit. Oczywiście jogurt grecki zawiera bardzo dużo białka przy niewielkich ilościach węglowodanów, ale jednocześnie jest wysokotłuszczowy. Osoby na diecie odchudzającej nie powinny spożywać posiłków bogatych w tłuszcze, a tych w jogurcie greckim jest zdecydowanie więcej niż w jogurcie naturalnym. Standardowo jogurt grecki zawiera ok. 10 proc. tłuszczu. Dla szczupłej sylwetki lepiej wybrać jogurt naturalny 2 proc.
Jogurt grecki nie jest produktem wegetariańskim
Fakt. Jogurty greckie bardzo często okazują się być produktami spoza wegetariańskiej półki. Aby uzyskać lepszą konsystencję produktu, producenci jogurtów greckich do podstawowych składników dodają żelatynę pochodzenia zwierzęcego. Ponadto do owocowych jogurtów greckich coraz częściej dodawany jest składnik nazywany karminem, który wytwarzany jest z chrząszczy. Po raz kolejny zatem zalecamy dokładne zapoznawanie się z etykietą jogurtów greckich.
Jogurt grecki owocowy jest zdrowy
Mit. Najlepszym wyborem podczas zakupów jest zawsze naturalny jogurt grecki, który w składzie ma mleko i szczepy bakterii. Taki jogurt można wymieszać z sezonowymi owocami, muesli lub orzechami. Owocowe jogurty greckie dostępne w sklepach zawierają ogromną ilość cukru, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Jeśli nie możesz się oprzeć owocowym jogurtom geckim, wybieraj te, które jako pierwsze składniki mają wymienione mleko i żywe kultury bakterii. Im mniej cukru w jogurcie, tym lepiej dla zdrowia i sylwetki.