Jogurt naturalny, grecki i smakowy. Jaki rodzaj jogurtu wybrać?
Jogurt zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak wapń czy białko. Półki sklepowe uginają się od różnych rodzajów jogurtów, dlatego warto wiedzieć, który z nich najlepiej sprawdzi się w diecie. Jogurt naturalny, grecki, smakowy czy może beztłuszczowy? Jaki jogurt włączyć na stałe do swojego jadłospisu?
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny to produkt, który powstaje na skutek samoczynnego zakwaszenia mleka. Na rynku spożywczym można spotkać wiele różnych jogurtów naturalnych, ale przeciętnie można założyć, że w 100 g jogurtu naturalnego znajduje się ok. 61 kcal.
Jogurt naturalny jest bogatym źródłem wapnia, dlatego korzystnie wpływa na kondycję kości. Ponadto w jogurcie naturalnym znajdują się bakterie Lactobacrillus, które regulują florę bakteryjną jelit. Dodatkowo jogurt naturalny jest uznawany za naturalny probiotyk, dlatego jest polecany podczas kuracji antybiotykowej.
Spożywanie jogurtu naturalnego pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na białko i 40 proc. na wapń. Zaletą jogurtów naturalnych jest znikoma ilość cukrów i tłuszczów, dlatego są idealnym składnikiem w dietach odchudzających.
Poza wartościami odżywczymi jogurtu naturalnego, warto wspomnieć, że cechuje się również właściwościami pielęgnacyjnymi. Nakładanie maseczki z jogurtu naturalnego, wygładzi i nawilży skórę.
Jogurt typu greckiego
Jogurt typu greckiego różni się od jogurtu naturalnego przede wszystkim smakiem i konsystencją. Wytwarzany poprzez fermentację mleka, jogurt grecki jest gęsty i kremowy.
Jogurt grecki zawiera dwukrotnie więcej białka niż jogurt naturalny, charakteryzuje go również niższa zawartość węglowodanów. Za lekko kwaskowaty smak jogurtu greckiego odpowiadają bakterie Lactobacrillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus.
Spożywanie jogurtu greckiego zaleca się przede wszystkim kobietom, ponieważ zawarte w nim szczepy bakterii zapobiegają infekcjom dróg moczowych. Jogurt grecki ze względu na swój smak i konsystencję jest idealnym zastępstwem dla tłustej śmietany czy majonezu.
Jogurt 0 proc.
Jogurt 0 proc. to rodzaj mocno odtłuszczonego jogurtu naturalnego. Wadą jogurtów 0 proc. jest brak rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D i K. Ponadto wapń, który się w nich znajduje jest zdecydowanie mniej wchłanialny.
Jeśli jogurt jest owocowy, to oznacza, że zawiera duże ilości cukru lub substancji słodzących, które nie mają najlepszego wpływu na zdrowie i sylwetkę. Przy wyborze jogurtu naturalnego najlepiej wybierać te, które zawierają ok. 1,5-2 proc. tłuszczu.
Jogurt smakowy
Jogurty smakowe to nienajlepszy wybór, nawet jeżeli nie jesteś obecnie na diecie odchudzającej. Średni kubek jogurtu smakowego zawiera ok. 9 łyżeczek cukru albo syropu glukozowo-fruktozowego. Regularne spożywanie jogurtów słodzonych może doprowadzić do otyłości, a także do cukrzycy typu 2.
Obecnie można spotkać jogurty słodzone aspartamem, które mają nie prowadzić do nadwagi. Jednak aspartam jest szkodliwy i nie powinny go spożywać dzieci ani kobiety w ciąży. Zdecydowanie lepszym wariantem jest mieszanie jogurtu naturalnego ze świeżymi, sezonowymi owocami i w razie konieczności dosładzanie miodem lub syropem klonowym.