Kakao - wartości odżywcze, właściwości i odmiany
Kakao jest podstawowym składnikiem czekolady. Nie każdy uświadamia sobie, jakie bogactwo składników odżywczych oferują nasiona kakaowca. Wartość odżywcza zależy od jakości, a także odmiany kakao. Poznaj właściwości prozdrowotne tej popularnej rośliny.
08.09.2018 12:07
Kakao - najważniejsze informacje
Kakao to sproszkowane owoce kakaowca, czyli drzewa rosnącego w lasach równikowych Ameryki Południowej i Środkowej, a także w Afryce. Pierwsze plony kakaowca zbiera się dopiero w 5. roku życia rośliny. Wcześniejszych owoców nie dopuszcza się do rozwoju. Zerwanym owocom kakaowca rozcina się łupinę i ze środka wydobywa się słodki miąższ z białym ziarnem, który poddaje się procesowi fermentacji. Ziarna kakaowca następnie są suszone, selekcjonowane, palone, klasyfikowane, a na końcu mielone. Kakao znalazło swoje zastosowanie nie tylko w kuchni jako składnik czekolady czy mlecznych napojów, ale także w medycynie i kosmetyce.
Wartości odżywcze nasion kakao
Kakao to bogate źródło wielu składników mineralnych, witamin i związków odżywczych. Przede wszystkim kakao zawiera węglowodany, kwasy tłuszczowe, białka, witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i C. Kakao zawiera wapń, magnez, fosfor, a także potas, cynk i żelazo. W kakao znajduje się pobudzająca teobromina oraz niewielkie ilości kofeiny. Te dwa składniki wspomagają pracę mózgu i napełniają ciało energią. Dwie łyżki naturalnego kakao zawierają więcej antyoksydantów niż cztery filiżanki herbaty zielonej. Owoce kakao są źródłem flawonaidów znanych ze swoich zdrowotnych właściwości.
Nasiona kakao dla zdrowia
Właściwości zdrowotne ziaren kakao wynikają z dużej ilości składników antyoksydacyjnych. Dlatego spożywanie kakao uchroni przed utlenianiem cholesterolu LDL, tworzeniu się skrzepów oraz ureguluje ciśnienie krwi, zahamuje przedwczesne starzenie i objawy menopauzy. Kakao podnosi w organizmie poziom hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Serotonina wpływa także na wzrost libido.
Kakaowiec ma właściwości, które pobudzają pracę mózgu, a także poprawiają koncentrację. Hamują także spowalnianie procesów pamięciowych, dlatego osoby, które wzbogacają swoją dietę o ziarna kakaowca zdecydowanie dłużej cieszą się dobrą pamięcią. Magnez i potas, składniki kakao, chronią przed skurczami oraz odpowiadają za sprawną pracę mięśni i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
Odmiany kakao
Znane są trzy główne odmiany kakao, które różnią się między sobą przede wszystkim aromatem:
- Kakao Criollo - kakao Criollo wywodzi się z Ameryki Środkowej i Karaibów, to najrzadsza i najtrudniejsza w uprawie odmiana tej rośliny. Przez to jest również najcenniejsza.
- Kakao Forastero - ta odmiana jest najbardziej popularna i ma mocno czekoladowy, lecz krótkotrwały smak. Charakteryzuje ją wyczuwalna gorycz.
- Kakao Trinitario - to krzyżówka dwóch poprzednich odmian, jednak jest bardziej aromatyczna niż gorzka Forastero.
Kakao w kosmetyce
Kakao jest znane jako składnik preparatów kosmetycznych. Masło kakaowe świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry, jednocześnie zapobiegając jej starzeniu się. Prawdziwe masło kakaowe jest składnikiem wielu luksusowych kosmetyków, często tych, które mają wspomóc opalanie. Forastero mają aromatyczny i słodki zapach czekolady. Są idealne w nawilżaniu, natłuszczaniu i zmiękczaniu naskórka. Masło kakaowe jest także naturalnym filtrem UV.