Czekolada na diecie - fakty i mity o czekoladzie
Czekolada gorzka, mleczna, biała, z bakaliami czy z nadzieniem kusi od lat i zachwyca podniebienia dzieci i dorosłych. Słodkim kostkom czekolady trudno się oprzeć i nierzadko wbrew wcześniejszym obietnicom sięga się po następną. Wokół czekolady powstało wiele mitów tworzonych przez jej zwolenników i przeciwników. Poznaj fakty i mity dotyczące czekolady.
Czekolada wspomaga odchudzanie
Prawda. Zanim sięgniesz po całą tabliczkę czekolady, zapamiętaj, że czekolada wspomaga odchudzanie, ale spożywana w małych ilościach. Epikatechina, która jest składnikiem czekolady wspomaga produkcję energii oraz przyspiesza metabolizm. W związku z tym kalorie spalają się łatwiej i szybciej. W organizmie usprawnia się krążenie, a pobudzone mięśnie gotowe są do aktywności fizycznej. Dodatkowo gorzka czekolada zawiera ok. 15 proc. błonnika, znanego jako naturalny składnik wspomagający odchudzanie. Pobudza pracę układu trawiennego, zapełnia żołądek i daje uczucie sytości na dłużej.
Biała czekolada ma mniej kalorii
Fałsz. Mit białej czekolady, po której nie utyjesz lub utyjesz mniej, to bajka. Biała czekolada bowiem zawiera więcej kalorii niż zwykła czekolada. Wynika to z faktu, że w miejsce miazgi kakaowej nadającej czekoladzie brązowego koloru, dodaje się tłuszcz kakaowy. Biała czekolada jest również mniej strawna od czekolady tradycyjnej, dlatego jej spożycie w nadmiarze może prowadzić do problemów trawiennych.
Czekolada dodaje energii
Prawda. Jedna tabliczka czekolady to około 550 kalorii. Energia z czekolady jest łatwo przyswajalna, dlatego warto ją mieć przy sobie podczas wysiłku fizycznego. Sprawdza się przy wędrówkach górskich, po intensywnym treningu na siłowni czy wielokilometrowej jeździe rowerem.
Czekolada light nie tuczy
Fałsz. Produkty light mają to do siebie, że wcale nie są pomocne w osiąganiu szczupłej sylwetki. Czekolada light nie zawiera cukru, a słodzona jest sztucznymi słodzikami. To nie jest najlepsze rozwiązanie dla zdrowia. Ponadto znaczna część kaloryczności czekolady nie pochodzi z cukru, ale z tłuszczu kakaowego, dlatego brak cukru odgrywa tu niewielkie znaczenie.
Czekolada poprawia nastrój
Prawda. Cynk i selen zawarte w czekoladzie wpływają na produkcję endorfin i serotoniny. Serotonina jest hormonem, który w naszym organizmie odpowiada za dobre poczucie. Nie dziwi więc fakt, że spożycie nawet jednej kostki czekolady poprawia nastrój.
Czekolada uzależnia
Fałsz. Kofeina i teobromina, które występują w czekoladzie to składniki, które są znane ze swoich uzależniających właściwości. Jednak w tabliczce czekolady ich ilość znikoma, więc nie ma mowy o działaniu uzależniającym. Żadne badania naukowe nie wykazały również, że czekolada może uzależniać.
Czekolada pozytywnie wpływa na skórę
Prawda. Dzięki utleniaczom znajdującym się w czekoladzie, ma ona dobry wpływ na skórę. Czekolada jest składnikiem wielu kosmetycznych preparatów, które mają chronić przed promieniowaniem UV czy oczyszczać i nawilżać skórę. Ochronne, oczyszczające i pielęgnacyjne właściwości czekolady zawdzięczamy zawartym w niej flawonaidom.
Czekolada mleczna ma więcej kalorii niż gorzka
Fałsz. Tak naprawdę to czekolada gorzka ma o około 60 kalorii więcej niż czekolada mleczna. Wynika to z faktu, że zawiera więcej miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego. Przekonanie o większej kaloryczności czekolady mlecznej wzięło się stąd, że zazwyczaj ma ona więcej dodatków, jest zdecydowanie słodsza i zjada się jej naraz więcej niż czekolady gorzkiej. Należy jednak pamiętać, że gorzka czekolada mimo wyższej kaloryczności, w diecie odchudzającej sprawdzi się lepiej od czekolady mlecznej.