ycipk-2s883n

Masło kakaowe - właściwości i zastosowanie. Super kosmetyk

Masło kakaowe to ceniony w kosmetyce tłuszcz - olej kakaowy. Stosuj go na zmarszczki, blizny czy rozstępy oraz do smarowania całego ciała, a z pewnością się nie rozczarujesz.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Masło kakaowe do opalania? Sprawdź, gdzie jeszcze kosmetyk się sprawdzi
Masło kakaowe do opalania? Sprawdź, gdzie jeszcze kosmetyk się sprawdzi (Shutterstock.com)
ycipk-2s883n

Masło kakaowe - właściwości

Masło kakaowe w czystej postaci ładnie pachnie, jest raczej twardawym tłuszczem i ma jasnożółtą barwę. To cenione nie tylko w kosmetyce masło uzyskuje się z nasion kakaowca i nazywa również tłuszczem albo olejem kakaowym. Rośliny te rosną w obu Amerykach oraz Afryce, ale masło kakaowe jest o wiele powszechniejsze w naszym kraju niż przykładowo masło cupuacu. Zaletą masła kakaowego jest jego trwałość - w zamkniętym szczelnie opakowaniu postoi w lodówce bardzo długo, Masło kakaowe bardzo łatwo rozprowadza się na ciele i ma dosyć niską temperaturę topnienia. Efektem ubocznym przetwórstwa owoców kakaowca jest półprodukt to robienia sproszkowanego kakao.

Masło kakaowe nie uczula, pozostając biozgodnym ze skórą. Jest więc idealne do pielęgnacji skóry alergików oraz dzieci. Masło kakaowe nierafinowane znosi negatywne działanie wolnych rodników na naskórek, ma mnóstwo substancji aktywnych biologicznie, przeciwutleniaczy, pobudza wytwarzanie kolagenu, jest bogaty w nawilżający kwas oleinowy, uzupełnia niedobory magnezu, żelaza, potasu, wapnia. Dodatkowo chroni podrażnioną skórę przed wnikaniem ze środowiska czynników zewnętrznych.

ycipk-2s883n

Masło kakaowe - zastosowanie

Masło kakaowe to świetny kosmetyk uniwersalny. A znajdziemy go również w czekoladzie. Opóźnia starzenie się naskórka, spłyca zmarszczki, pomaga w rozjaśnianiu blizn na skórze, zwalcza rozstępy. Masło kakaowe do opalania? Także i tutaj ten rodzaj tłuszczu roślinnego dobrze się sprawdzi. Olej kakaowy poprawia koloryt naskórka, zwalcza przebarwienia, wygładza, zapobiega wysuszeniu się na słońcu i działa jak naturalny bronzer. W kosmetyce używa się go do produkcji nawilżających kosmetyków kolorowych, takich jak pudry, róże i pomadki, perfum (ławo chłonie wszystkie aromaty), kremów przeciwsłonecznych z filtrami UV, preparatów do aromaterapii (olejków do masażu, świec zapachowych), wzmacniających skórę kremów na zimę oraz wygładzających strukturę włosa kosmetyków do włosów.

Wejdź na WP radarOkazji i sprawdź aktualną ofertę oliwek do ciała i wielu innych kosmetyków w super niskich cenach.

Masło kakaowe - co z niego zrobić?

ycipk-2s883n

Jeśli czysta postać masła kakaowego okaże się dla ciebie z jakiegoś względu zbyt twarda, zawsze możesz nieco rozpuścić ten naturalny kosmetyk w kąpieli wodnej. Wystarczą dwa garnuszki i gotowe. Małe i twarde kawałki masła kakaowego wykorzystuje się jako balsamy do ust i przechowuje w niskiej temperaturze, a najlepiej w lodówce. Przyjemnym zapachem masła kakaowego warto wzbogacić krem lub balsam, którego aromat niezbyt nam pasuje, a dodatkowo nadamy mu chociaż część właściwości oleju kokosowego. A miłośniczki samodzielnego robienia naturalnych kosmetyków DIY z pewnością już znają i doceniają masło kakaowe jako ceniony na świecie składnik domowych produktów do pielęgnacji ciała.

Masło kakaowe służy jako balsam na popękane wargi, do nawilżania skóry łokci i pięt, do pielęgnacji skóry atopowej, z łuszczycą czy egzemą.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2s883n

ycipk-2s883n
ycipk-2s883n