Kapusta kiszona - wartości odżywcze i właściwości. Kapusta kiszona na odchudzanie
Kapusta kiszona znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych, a dodatkowo wspomaga proces odchudzania. Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę o kiszoną kapustę i jak wpływa ona na nasz organizm?
08.09.2018 15:23
Kapusta kiszona - podstawowe informacje
Kiszenie warzyw to jedna z popularniejszych metod konserwowania żywności. Świeże warzywa w diecie spełniają bardzo istotną rolę, jednak warto wzbogacić swój jadłospis o kiszonki. Podczas kiszenia zachodzi proces przemiany węglowodanów w kwas mlekowy, a pH produktu ulega obniżeniu. Dzięki temu właśnie może być ona przechowywana dłużej.
Aby wybrać kiszoną kapustę najlepszej jakości, warto zwrócić uwagę na jej kolor. Kapusta kiszona powinna być jasnożółta, natomiast woda delikatnie mętna. Najlepiej zdecydować się na zakup świeżej kapusty kiszonej z beczki, ponieważ ta pasteryzowana ze słoika cechuje się zdecydowanie uboższymi wartościami odżywczymi.
Kapusta kiszona - kalorie i wartości odżywcze
Kapusta kiszona zawiera niewiele kalorii. W 100 gramach tego produktu znajduje się bowiem 12 kalorii. Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C i E. Dodatkowo w kapuście kiszonej znajdują się takie składniki mineralne, jak potas, wapń, żelazo, selen cynk czy siarka. Kapusta kiszona zawiera również przeciwutleniacze, dlatego jej spożywanie może uchronić przed nowotworami. Kapusta kiszona dzięki swojemu witaminowemu bogactwu jest sprawdzonym sposobem na podbudowanie odporności organizmu w okresie jesienno-zimowym.
Zobacz także
Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty
Kwas mlekowy zawarty w kapuście kiszonej sprawia, że ma ona liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego wspomaga proces trawienia i reguluje działanie układu pokarmowego. Błonnik wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, przez co chroni serce oraz naczynia krwionośne. Charakteryzuje ją niska wartość indeksu glikemicznego, więc zalecana jest w profilaktyce cukrzycy. Ponadto kiszona kapusta wzmacnia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na skórę, opóźniając jej starzenie się, a także pomaga zapobiec niedokrwistości.
Kapusta kiszona a kwaszona
W sklepach dostępne są dwa rodzaje kwaśnej kapusty: kiszona i kwaszona. Jeśli zależy ci na prozdrowotnych właściwościach kapusty, zawsze wybieraj kapustę kiszoną. Kapusta kwaszona niewiele ma wspólnego z procesem fermentacji, który uwalnia dobroczynny kwas mlekowy. Kapusta kwaszona wytwarzana jest poprzez dodanie do surowej kapusty kwasu octowego albo innych związków, które mają nadać jej kwaśny smak.
Kapusta kiszona a odchudzanie
Kapusta kiszona znana jest ze swojego pozytywnego wpływu na proces odchudzania. Po pierwsze jest niskokaloryczna, dlatego można jej zjeść zdecydowanie więcej. To z kolei sprawia, że łatwiej o poczucie sytości, które uchroni cię przed spożywaniem kolejnych przekąsek i dań. Ponadto błonnik pokarmowy powoduje szybkie uczucie sytości. W kapuście kiszonej znajdują się probiotyczne bakterie , które regulują masę ciała, na przykład przez obniżanie apetytu.
Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?
Kapusta kiszona mimo swoich licznych właściwości zdrowotnych, nie jest polecana osobom, które są na diecie niskosodowej. Z kapusty kiszonej muszą zrezygnować osoby zmagające się z chorobami nerek, nadciśnieniem tętniczym oraz wrzodami żołądka.