Kawa może chronić przed próchnicą?
Chcesz mieć białe i lśniące zęby, dlatego świadomie unikasz kawy? Dobrze wiesz, że jej picie powoduje przebarwienia. Ale czy słyszałaś, że może ona mieć także zdrowotne działanie na nasze uzębienie. Brazylijscy naukowcy odkryli, że kawa hamuje rozwój próchnicy.
20.10.2014 | aktual.: 20.10.2014 13:46
Chcesz mieć białe i lśniące zęby, dlatego świadomie unikasz kawy? Dobrze wiesz, że jej picie powoduje przebarwienia. Ale czy słyszałaś, że może ona mieć także zdrowotne działanie na nasze uzębienie. Brazylijscy naukowcy odkryli, że kawa hamuje rozwój próchnicy. Jednak bardzo ważny jest sposób jej podania. Jakie warunki należy spełnić? Który gatunek posiada cenne właściwości?
Wbrew powszechnej opinii kawa może mieć dobry wpływ na zdrowie naszych zębów. Naukowcom z Federal University w Rio de Janeiro udało się odkryć, że kawa niszczy bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy.
Dobroczynna moc kawy canephora
Warto zapoznać się ze składem wypijanej przez nas „małej czarnej”. Antybakteryjne właściwości przypisuje się kawie z gatunku canephora, czyli kawie kongijskiej, zwanej inaczej robusta. Bez problemu znajdziemy ją w wielu sklepach, ponieważ canephora jest gatunkiem powszechnym, wykorzystywanym w ok. 30 proc. kaw, m.in. w kawach rozpuszczalnych i espresso.
Jakie musimy spełnić warunki? Należy spożywać ją z umiarem, bo jej kwasowe właściwości mogą uszkodzić szkliwo. I co istotne, trzeba podawać ją bez cukru i śmietanki. Smakosze kawy mogą czuć się rozczarowani. Dlaczego? W tym przypadku nie ma mowy o delektowaniu się kolejną filiżanką – kawa powinna być mocna, gorzka i dość szybko wypijana.
Musimy pamiętać, że cukier jest doskonałą pożywką dla rozwoju bakterii w jamie ustnej. Dentyści radzą, aby wprowadzić nawyk picia wody mineralnej razem z kawą. Ich zdaniem już proste przepłukanie ust wodą pozwoli nam uniknąć nieestetycznych przebarwień.
A może składnik past do zębów?
A co z pojawiającym się na zębach osadem i przebarwieniami szkliwa? Niestety kawa kongijska także barwi zęby, ale pita z umiarem może powstrzymać rozwój próchnicy i zapobiec odkładaniu się płytki nazębnej oraz zredukować choroby dziąseł. A wszystko dzięki zawartym w kawie kongijskiej substancjom. Przyjrzyjmy się im bliżej. Naukowcy wyjaśniają, że to przeciwutleniacze polifenolowe zapobiegają osadzaniu się bakterii i hamują rozwój biofilmów (złożonych wielokomórkowych struktur bakterii), rozbijając je i wypłukując ze śliną.
Czy zawarte w canephorze antyoksydanty mogą stać się składnikiem past do zębów? Wszystko wskazuje, że tak. Intensywnie pracują nad tym naukowcy z Tokyo University of Pharmacy and Life Sciences, którzy taką samą substancję odkryli w liściach chmielu.
Lek na nieświeży oddech?
Co ciekawe, świetnym sposobem na nieświeży oddech jest przygryzanie palonych ziaren kawy. Antybakteryjna mała czarna może także pomóc w uzupełnieniu niedoboru witamin, które mają szczególny wpływ na zdrowie zębów. Na przykład witamina A zwiększa produkcję śliny, która działa bakteriobójczo. Z kolei witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, która jest odpowiedzialna za mocne i twarde zęby. Warto podkreślić, że tylko kawa spożywana w umiarkowanych ilościach wykazuje opisane wyżej właściwości.
Tekst na podst. webdental.com/(ms/gabi), kobieta.wp.pl