Kolor włosów w wersji eko
30.04.2013 11:09, aktual.: 30.04.2013 14:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Marzy Ci się zmiana koloru włosów na wiosnę, ale nie chcesz stosować chemicznych farb? Złoty blond czy ognisty rudy możesz zafundować także naturalnymi sposobami. Ziołowe płukanki czy maseczki do włosów nie tylko zmienią odcień włosów, ale sprawią, że staną się błyszczące i lepiej odżywione. A poza tym będziesz eko!
Marzy Ci się zmiana koloru włosów na wiosnę, ale nie chcesz stosować chemicznych farb? Złoty blond czy ognisty rudy możesz zafundować także naturalnymi sposobami. Ziołowe płukanki czy maseczki do włosów nie tylko zmienią odcień włosów, ale sprawią, że staną się błyszczące i lepiej odżywione. A poza tym będziesz eko!
Zanim zdecydujesz się na zmianę koloru włosów naturalnymi metodami, musisz wiedzieć, że wymaga ona cierpliwości. Jednorazowa płukanka czy maseczka nie przyniesie spodziewanego efektu, a czynność trzeba powtarzać nawet 4 – 5 razy w tygodniu. Nie oczekuj też, że zmienisz diametralnie kolor z kruczoczarnych na platynowy blond , ale już zmiana o kilka tonów jest możliwa. Zachowaj też ostrożność, jeśli wcześniej włosy były farbowane chemicznie. Gdy zdecydujesz się na naturalne metody, przeprowadź próbę na jednym kosmyku, aby przekonać się jak reagują. Musisz też wiedzieć, że każdy włos ma inną strukturę i kolor, który ma przyjaciółka na twoich włosach może się prezentować zupełnie inaczej.
Rozjaśniamy
Najpopularniejszym naturalnym środkiem rozjaśniającym włosy są ziołowe płukanki. Jeśli masz włosy blond – rozjaśnisz je płukanką z rumianku. Możesz sama przygotować napar z rumianku ( np. z herbatek albo kwiatów rumianku ), następnie polać nim włosy. Aby wzmocnić efekt, można nałożyć czepek kąpielowy, okręcić głowę ręcznikiem i poczekać 15 minut. Po upływie kwadransa płuczemy włosy.
Rozjaśniające działanie ma też rabarbar. Pół szklanki mielonego korzenia rabarbaru (do kupienia w aptekach) wymieszaj z sokiem z jednej cytryny i łyżką oliwy ekstra vergine. Dodaj odrobinę gorącej wody, aby powstała papka. Nałóż ja na włosy i pozostaw piętnaście minut. Działanie rabarbaru warto wypróbować na paśmie włosów, gdyż u niektórych blondynek daje rudy odcień. Włosy rozjaśnić możesz też przyrządzając miksturę z miodu i odżywki do włosów w proporcjach 1 do 2. Miksturę taką nakłada się na mokre włosy, przykrywa foliowym czepkiem i pozostawia na całą noc. Możesz też naturalnie rozjaśnić włosy płukanką cytrynową przygotowaną z soku z dwóch cytryn wymieszanych z równą ilością wody. Wystarczy wypłukać nią włosy i wystawić głowę na 15 minut na słońce. Pięknie rozświetlają włosy płukanki z suszonej skórki cytryny i pomarańczy. A na dodatek, jak przy tym pachną!
Przyciemniamy
Twoje włosy staną się ciemniejsze, jeśli będziesz płukać je naparami z szałwii, rozmarynu, tymianku lub pokrzywy. Właściwości przyciemniające ma też kora dębu. Możesz ją podgotować albo zalać wrzątkiem i poczekać, aż naciągnie. Możesz przygotować też płukankę z sosu sojowego i octu, który mieszasz w proporcjach 1:1.
Bardzo intensywnym barwnikiem są łupiny orzecha włoskiego. Aby zrobić płukankę farbującą, należy gotować przez ok. 20 minut wodę waz ze skorupkami z kilku orzechów włoskich. Takim roztworem polewamy włosy - ostrożnie, ponieważ orzechy włoskie mają bardzo silne właściwości koloryzujące i plamy po nich usuwa się niezwykle trudno. Na niektórych włosach płukanka z orzechów włoskich daje odcień miedziany, a więc pamiętaj o teście jednego kosmyka.
Trochę rudości
Jeśli marzy ci się kolor rudy, możesz przygotować płukankę z kawą, herbatą, cynamonem. Podobny efekt osiągniesz stosując płukankę z kwiatu nagietka. Ciemniejszym złocisty odcień można uzyskać, smarując włosy wywarem z łusek cebuli. Garść łusek gotuje się 20 minut w szklance wody, odstawia na 30 minut. Po przecedzeniu dodajemy 1 łyżkę gliceryny i taką papkę nakładamy na włosy. Odcień płomiennej rudości daje mocny napar z kwiatu hibiskusa (2 łyżki suszu na pół litra wody). Złotawy połysk nadaje położenie na włosy maseczki wzbogaconej o suszoną, mieloną paprykę.
(mpi/mtr), kobieta.wp.pl