Królowe warzyw w sierpniu: cukinia i dynia
Skąd cukinia wzięła się na polskim stole?
Cukinia jest warzywem, którego nie powinno zabraknąć w kuchni, chociażby ze względu na jego szerokie zastosowanie.
Cukinia jest warzywem, którego nie powinno zabraknąć w kuchni, chociażby ze względu na jego szerokie zastosowanie. Można ją piec, dusić, grillować, przyrządzać z niej placki i zapiekanki. Dodatkowo jest bardzo łatwa w uprawie i dlatego też często gości w przydomowych ogródkach.
Warzywo to do Polski zostało przywiezione z Włoch, gdzie było uprawiane już w XIX wieku. Cukinia jest krewniakiem dyni; po Włosku "zucchina" oznacza małą dynię.
W zależności od rodzaju może być zielona, pasiasta lub żółta. W Polsce najczęściej zjada się tylko warzywo, jednak we Włoszech spożywane są również kwiaty cukinii. Tam zjadane są w formie pieczonej lub nadziewane farszem.
Weronika Weremko-Oszuścik, dietetyk
Poradnia Dietetyczna Dieta 4U