Kruche ciasteczka w kształcie serca
Prezenty walentynkowe nie muszą ograniczać się do zestawu typu czerwone róże, biżuteria i butelka wina. Przygotowane własnoręcznie, słodkie i kruche ciasteczka „z okienkiem” to propozycja upominku nie tylko dla partnera lub partnerki, ale również dla dzieci, dziadków czy bliskich przyjaciół. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a smakują przepysznie.
12.02.2016 | aktual.: 12.02.2016 12:27
Składniki:
- ✔ 250 g mąki pszennej
- ✔ 150 g mąki ziemniaczanej
- ✔ 200 g miękkiego masła
- ✔ 1 łyżka cukru waniliowego
- ✔ 2 żółtka
- ✔ 100 g cukru pudru
- ✔ mały słoik konfitury truskawkowej
- ✔ wiórki kokosowe (opcjonalnie może być również starta czekolada np. Lindt kakaowa 99%)
- ✔ foremki w kształcie serca w dwóch rozmiarach
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, wbić jajka. Do puszystej masy przesiać mąki, a następnie dokładnie wymieszać. Wyrobione ciasto włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je na lekko oprószonej stolnicy na grubość ok. 4 mm. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Za pomocą foremek wykrawać mniejsze i większe serca, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Przestudzone posmarować konfiturą i sklejać, tworząc charakterystyczne „okienko”. Posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladą.