FitnessKtóra woda zdrowia doda?

Która woda zdrowia doda?

Nie każda tak samo służy Twojemu zdrowiu. Czas sprawdzić i zapamiętać, która jest najlepsza właśnie dla Ciebie?!

Która woda zdrowia doda?

*Prawda jest taka: tylko niektóre wody sprzedawane w sklepach zasługują na to, by nazywać je mineralnymi. Pozostałe zawierają zbyt mało wartościowych składników, by móc je tak określić. O walorach zdrowotnych, a także smakowych wody decyduje ilość i rodzaj soli mineralnych, jakie są w niej rozpuszczone. To właśnie one sprawiają, że różne gatunki w rozmaity sposób wpływają na nasze zdrowie. *I decydują o tym, że jedna woda nam służy, inna jest obojętna dla zdrowia, a kolejna, pita w dużych ilościach, może nawet zaszkodzić. W sklepach możesz wybierać między kilkoma kategoriami wód. Różnią się one między sobą głównie pochodzeniem i zawartością mikro- i makroelementów.

*Naturalna woda źródlana *Wydobywa się ją z podziemnego źródła. Nadaje się do picia w takiej postaci, w jakiej występuje w przyrodzie. Nie jest w żaden sposób sztucznie uzdatniana ani wzbogacana. Ma cenne dla zdrowia minerały, choć jest ich stosunkowo niewiele.
*Mazowszanka, Krynica Zdrój, Żywiec Zdrój, Kropla Beskidu *
*Naturalna woda mineralna *To również woda wprost ze źródła, zawiera jednak składniki mineralne w takich ilościach i proporcjach, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Wielką zaletą tej wody (podobnie jak źródlanej) jest to, że obecne w niej minerały są łatwo przyswajalne przez organizm.
*Cisowianka, Muszynianka, Nałęczowianka *
*Woda stołowa *Zazwyczaj jest to mieszanka różnych wód źródlanych lub mineralnych oraz destylowanych. W jej skład i zawartość ingeruje człowiek. Jest często sztucznie wzbogacana w różne mikro- i makroelementy, jednak są one znacznie gorzej przyswajalne niż te, które znalazły się w wodzie dzięki naturalnej mineralizacji. Uwaga: jeśli na etykiecie nie podano rodzaju wody, należy się domyślać, że to właśnie stołowa.
*Bonaqua, Helena *
*Mineralne wody lecznicze *Można je kupić przede wszystkim w uzdrowiskach, ale także w zielarniach, sklepach ze zdrową żywnością oraz niektórych supermarketach. Wody te wyróżniają się bardzo wysokim stężeniem nieobojętnych dla zdrowia składników mineralnych. Można je pić tylko po konsultacji z lekarzem i w ściśle określonych ilościach.
*Jan, Józef, Wielka Pieniawa, Franciszek, Zuber, Henryk *
*Jaką wodę wybrać? *Jeżeli chcesz wzbogacić Twoje menu w mikro- i makroelementy, wybierz naturalną wodę mineralną. To dobry sposób na wyrównanie przede wszystkim niedoborów wapnia i magnezu, gdyż większość wód zawiera spore ilości tych pierwiastków. Jeśli jednak stale przyjmujesz jakiś preparat multiwitaminowy, sprawdź jego skład i pilnuj, by nie przekroczyć maksymalnych dawek witamin i minerałów. Do celów kuchennych, np. na herbatę czy zupę, stosuj naturalną wodę źródlaną lub stołową. Będzie ona bezpieczna dla wszystkich domowników i nie zmieni smaku potraw.

*Mineralna do zadań specjalnych *Szczególną uwagę na skład wody powinny zwracać osoby, które mają problemy zdrowotne. Duże dawki składników mineralnych u jednych działają leczniczo, ale u innych mogą zaostrzać dolegliwości.

Wody zawierające fluor. Ważne w profilaktyce próchnicy i osteoporozy. Nie można ich jednak pić bez ograniczenia. Zalecana dzienna dawka fluoru to 1,5–4 mg. Specjaliści radzą, by woda pokrywała 2/3 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek (resztę czerpiemy z pasty do zębów). Fluor może być szkodliwy dla zdrowia, a w jednorazowej dawce 20 mg nawet trujący! Uwaga! Fluor może zawierać także woda z kranu (dowiedz się o to w najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej).
Nałęczowianka (0,30 mg/l),
Wysowianka (0,30 mg/l)

Wody bogate w wodorowęglany (co najmniej 600 mg/l). Są korzystne przy nadkwaśności, zgadze i wrzodach, ponieważ wodorowęglany neutralizują soki żołądkowe.
Piwniczanka (1 898,0 mg/l), Multi Vita (1 433,9 mg/l),
Muszynianka (1 300,5 mg/l)

Wody z dużą ilością magnezu (powyżej 50 mg/l)dobrze wpływają na układ nerwowy i pomagają w przezwyciężaniu skutków stresu. Działają odtruwająco, są cenne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i kamic. Poleca się je także diabetykom (magnez pobudza wydzielanie insuliny). Ilość magnezu powinny ograniczać jedynie osoby z niewydolnością nerek.
Muszynianka (150,80 mg/l),
Piwniczanka (121,00 mg/l)

Wody z wysoką zawartością wapnia (minimum 150 mg/l). Są cenne w profilaktyce osteoporozy, pomagają
w utrzymaniu prawidłowej pracy serca, mięśni i układu nerwowego. Wapń działa także przeciwzapalnie i przeciwuczuleniowo. Ale zbyt duża ilość tego pierwiastka jest niekorzystna dla chorych na kamicę nerkową i żółciową.
Multi Vita (209,6 mg/l),
Piwniczanka (235,0 mg/l)

Wody niskosodowe (nie więcej niż 20 mg/l). Odpowiednie dla osób, które powinny unikać nadmiaru sodu w diecie na przykład dla chorych na nadciśnienie.
Staropolanka (2,60 mg/l),
Kinga Pienińska (4,95 mg/l),
Nałęczowianka (12,7 mg/l)

*Gazowana czy nie? *Do niektórych wód dodawany jest sztucznie dwutlenek węgla (na etykiecie pojawia się napis: woda wysoko- lub niskonasycona CO2). Jednak część wód wysokozmineralizowanych zawiera także pewną ilość naturalnego dwutlenku węgla, która sprawia, że są one lekko gazowane. Gatunki nasycone naturalnym dwutlenkiem węgla mogą działać korzystnie na przewód pokarmowy. Pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i przyspieszają opróżnianie żołądka, co jest korzystne w chorobie wrzodowej. Wody sztucznie nasyconej CO2 nie powinni pić chorzy na nadkwasotę oraz wrzody żołądka. Nie jest też odpowiednia do gaszenia pragnienia w czasie upałów. Co prawda orzeźwia, ale w pewnym stopniu oszukuje organizm: gaz rozpycha ścianki żołądka i przedwcześnie daje poczucie zaspokojenia pragnienia. Pijemy więc mniej, niż powinniśmy. Woda gazowana ma jednak ważną zaletę: szybciej się wchłania i pobudza nerki do szybszej pracy, przez co daje lepszy efekt oczyszczający (w krótszym czasie pozbywamy się toksyn).

Wodne zasady bezpieczeństwa *Jeśli chcesz, by woda mineralna dobrze służyła Twojemu zdrowiu, przestrzegaj kilku prostych reguł.
*
1. Wodę przechowuj zawsze w chłodnym i zacienionym miejscu.
Jeśli postawisz ją w słońcu, zaczną rozwijać się w niej glony i straci smak.
2. Po otwarciu butelki trzymaj ją w lodówce nie dłużej niż 2–3 dni. Po tym czasie wodę powinnaś przegotować.
3. Nie pij wprost z butelki – do środka mogą dostać się wówczas bakterie, które zaczną się szybko rozmnażać.
4. Pij małymi łykami. Jeśli dostarczysz organizmowi zbyt dużo wody na raz, zostanie szybko wydalona.

*Czy to prawda, że woda mineralna... ...odchudza i przyspiesza przemianę materii? *Tak i nie. Od samego picia wody nie można ani przytyć, ani schudnąć. Jednak osobom, które chcą stracić zbędne kilogramy, zaleca się wypicie przynajmniej szklanki wody mineralnej tuż przed posiłkiem. Płyn wypełni po prostu żołądek i sprawi, że zjemy mniej niż zwykle.
* ...oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn? *Tak. Tę właściwość mają zwłaszcza wody z dużą ilością wapnia i magnezu. Pierwiastki te hamują bowiem wchłanianie jonów metali ciężkich z jelit do naczyń krwionośnych. Najlepiej działa picie szklanki wody mineralnej rano (na czczo) i szklanki przed snem.
* ...leczy kaca? *Tak. Objawy kaca spowodowane są odwodnieniem (1 ml alkoholu powoduje wydalenie z organizmu dodatkowo
10 ml wody) oraz wypłukaniem z organizmu minerałów. Ubytek płynów można zaspokoić każdą wodą, niedobór mikro- i makroelementów najlepiej mineralną, zwłaszcza wysokozmineralizowaną.

Kurs czytania etykiet *Wszystko, co powinnaś wiedzieć o wodzie, zawiera etykieta. Znajdują się na niej zazwyczaj dwie informacje: ogólny stopień mineralizacji (niski, średni, wysoki) oraz dokładna ilość poszczególnych minerałów obecnych w jednym litrze. Oprócz podziału na stołową, źródlaną i mineralną wszystkie wody, w zależności od poziomu nasycenia minerałami, mogą być także nisko-, średnio- i wysokozmineralizowane.
*
Woda niskozmineralizowana
to taka, która ma do 500 miligramów składników mineralnych w litrze. Możemy ją pić w zasadzie bez ograniczeń, niezależnie od stanu zdrowia i wieku.
Woda średniozmineralizowana zawiera od 500 do 1500 mg minerałów w litrze, a wysokozmineralizowana – ponad 1500 mg/l. Powinniśmy je pić w sposób bardziej kontrolowany, dostosowany do własnego zapotrzebowania na składniki mineralne oraz stanu zdrowia. Możemy bowiem „przedawkować” minerały, zwłaszcza jeśli stale kupujemy tę samą wodę i pijemy jej dużo (np. 1,5 litra dziennie).
Specjaliści od żywienia nawet zdrowym osobom zalecają, by raz na pół roku zmieniały markę wody, zwłaszcza silnie zmineralizowanej. Nadmierna ilość minerałów może być szkodliwa szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży oraz osób z chorobami przewlekłymi.

Niskozmineralizowana *Ilość minerałów jest naprawdę niewielka i nie ma wpływu na funkcjonowanie organizmu.
*
Można przygotowywać na niej posiłki dla niemowląt
(mieszanki mleczne, herbatki, zupki).
Nadaje się do gotowania. Po przegotowaniu nie mętnieje, a dzięki niskiej zawartości minerałów nie ma wpływu na smak potraw.

Średniozmineralizowana
Ma sporo wapnia. Może uzupełniać Twoje menu w ten pierwiastek. Dziennie powinnaś dostarczać organizmowi ok. 800 mg wapnia, więc 1 litr wody zapewnia Ci prawie 14 proc. Twojego zapotrzebowania.
Bardzo mało sodu. Ta woda spełnia surowe kryteria wody niskosodowej. Można ją polecać osobom z nadciśnieniem – wypicie jednorazowo nawet dużej ilości nie spowoduje gwałtownego skoku ciśnienia krwi.

Wysokozmineralizowana *Zawiera bardzo dużo magnezu: 1 litr wody może pokryć nawet połowę Twojego dziennego zapotrzebowania na magnez (300–350 mg). Jest idealnym napojem dla osób zestresowanych i cierpiących na bezsenność.
*
Sporo wapnia
– 1 litr uzupełnia ok. 17 procent dziennego zapotrzebowania.
Dużo jonów wodorowęglanowych. To woda alkaliczna, odpowiednia dla cierpiących na nadkwasotę, zgagę i wrzody żołądka.

Edyta Pawłowska

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)