Kwas linolowy - właściwości. CLA na odchudzanie
Kwas linolowy zyskał popularność jako suplement codziennej diety, w tym diety odchudzającej. Oprócz właściwości odchudzających, kwas linolowy wykazuje inne liczne właściwości prozdrowotne. Co warto wiedzieć o kwasie linolowym? W jakich produktach występuje i jakie wykazuje właściwości?
Co to jest kwas linolowy?
Kwas linolowy jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6. W diecie zdrowego człowieka powinien pokrywać 30 proc. dziennego zapotrzebowania na tłuszcz.
CLA, określany mianem kwasu linolowego, ma charakter egzogenny, zatem organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować. Sprzężony kwas linolowy jest naturalnym składnikiem występującym w żywności pochodzenia zwierzęcego. Niedobory kwasu linolowego występują dość rzadko, zdarzają się głównie u dzieci karmionych odtłuszczonym mlekiem czy u chorych karmionych dożylnie.
Występowanie kwasu linolowego
Kwas linolowy należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Najwięcej kwasu linolowego przyjmujemy wraz ze spożywaniem mleka krowiego pełnotłustego, przetworów mlecznych, wołowiny, baraniny, koniny, cielęciny czy sarniny. Kwas linolowy znajduje się także w pestkach słonecznika, siemieniu lnianym, olejach roślinnych i niektórych grzybach, w tym w pieczarkach.
Zawartość sprzężonego kwasu linolowego w wyżej wymienionych produktach jest uzależniona od wielu czynników. Największe znaczenie ma rodzaj hodowli, sposób karmienia bydła oraz jego rasa. Tłuszcz zwierząt hodowanych tradycyjnie, wypasanych latem, a zimą karmionych paszą, jest bogatszy w CLA niż tłuszcz zwierząt karmionych paszą przez cały rok. Zawartość CLA jest zależna od pory roku i latem jest nawet dwukrotnie wyższa niż zimą.
Sprzężony kwas linolowy (CLA) a odchudzanie
Według przeprowadzonych badań klinicznych, sprzężony kwas linolowy wpływa na metabolizm i znacznie przyspiesza przemianę materii. Dlatego spożywanie produktów bogatych w CLA lub suplementów z tym związkiem wpływa na proces odchudzania. Przyjmowanie suplementów z CLA będzie o wiele bardziej skuteczne, jeśli suplementację połączy się z aktywnością fizyczną.
Zdrowotne właściwości CLA są wynikiem wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Dodatkowo kwas linolowy reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także nasila działanie noradrenaliny. Kwas linolowy wpływa na syntezę nowych białek mięśniowych, co skutkuje wzrostem siły i wytrzymałości oraz zwiększeniem masy mięśniowej.
Inne właściwości kwasu linolowego
Badania przeprowadzone nad kwasem linolowym wykazały, że CLA działa przeciwnowotworowo. Związek ten ma istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu niektórych nowotworów i ich przerzutów. Kwas linolowy charakteryzuje się również właściwościami przeciwmiażdżycowymi. Kwas przyczynia się do wzrostu dobrego cholesterolu i obniżenia złego cholesterolu. Zmniejsza utlenianie cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.
CLA zwiększa również wrażliwość tkanek na insulinę, dlatego jego przyjmowanie ma istotne znaczenie w leczeniu cukrzycy i profilaktyce insulinooporności. Ponadto kwas linolowy wykazuje pozytywny wpływ na układ odpornościowy, ponieważ korzystnie działa przy reakcjach zapalnych i alergicznych.