FitnessKwas linolowy - właściwości. CLA na odchudzanie

Kwas linolowy - właściwości. CLA na odchudzanie

Kwas linolowy zyskał popularność jako suplement codziennej diety, w tym diety odchudzającej. Oprócz właściwości odchudzających, kwas linolowy wykazuje inne liczne właściwości prozdrowotne. Co warto wiedzieć o kwasie linolowym? W jakich produktach występuje i jakie wykazuje właściwości?

Kwas linolowy - właściwości. CLA na odchudzanie
Źródło zdjęć: © iStock.com | Dmitrii Ivanov

Co to jest kwas linolowy?

Kwas linolowy jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6. W diecie zdrowego człowieka powinien pokrywać 30 proc. dziennego zapotrzebowania na tłuszcz.

CLA, określany mianem kwasu linolowego, ma charakter egzogenny, zatem organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować. Sprzężony kwas linolowy jest naturalnym składnikiem występującym w żywności pochodzenia zwierzęcego. Niedobory kwasu linolowego występują dość rzadko, zdarzają się głównie u dzieci karmionych odtłuszczonym mlekiem czy u chorych karmionych dożylnie.

Występowanie kwasu linolowego

Kwas linolowy należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Najwięcej kwasu linolowego przyjmujemy wraz ze spożywaniem mleka krowiego pełnotłustego, przetworów mlecznych, wołowiny, baraniny, koniny, cielęciny czy sarniny. Kwas linolowy znajduje się także w pestkach słonecznika, siemieniu lnianym, olejach roślinnych i niektórych grzybach, w tym w pieczarkach.

Zawartość sprzężonego kwasu linolowego w wyżej wymienionych produktach jest uzależniona od wielu czynników. Największe znaczenie ma rodzaj hodowli, sposób karmienia bydła oraz jego rasa. Tłuszcz zwierząt hodowanych tradycyjnie, wypasanych latem, a zimą karmionych paszą, jest bogatszy w CLA niż tłuszcz zwierząt karmionych paszą przez cały rok. Zawartość CLA jest zależna od pory roku i latem jest nawet dwukrotnie wyższa niż zimą.

Sprzężony kwas linolowy (CLA) a odchudzanie

Według przeprowadzonych badań klinicznych, sprzężony kwas linolowy wpływa na metabolizm i znacznie przyspiesza przemianę materii. Dlatego spożywanie produktów bogatych w CLA lub suplementów z tym związkiem wpływa na proces odchudzania. Przyjmowanie suplementów z CLA będzie o wiele bardziej skuteczne, jeśli suplementację połączy się z aktywnością fizyczną.

Zdrowotne właściwości CLA są wynikiem wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Dodatkowo kwas linolowy reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także nasila działanie noradrenaliny. Kwas linolowy wpływa na syntezę nowych białek mięśniowych, co skutkuje wzrostem siły i wytrzymałości oraz zwiększeniem masy mięśniowej.

Inne właściwości kwasu linolowego

Badania przeprowadzone nad kwasem linolowym wykazały, że CLA działa przeciwnowotworowo. Związek ten ma istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu niektórych nowotworów i ich przerzutów. Kwas linolowy charakteryzuje się również właściwościami przeciwmiażdżycowymi. Kwas przyczynia się do wzrostu dobrego cholesterolu i obniżenia złego cholesterolu. Zmniejsza utlenianie cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.

CLA zwiększa również wrażliwość tkanek na insulinę, dlatego jego przyjmowanie ma istotne znaczenie w leczeniu cukrzycy i profilaktyce insulinooporności. Ponadto kwas linolowy wykazuje pozytywny wpływ na układ odpornościowy, ponieważ korzystnie działa przy reakcjach zapalnych i alergicznych.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)