Likopen - właściwości i działanie. Gdzie znajdziemy likopen?
Likopen to jedna z tych substancji, których źródła warto zawrzeć w naszym codziennym jadłospisie. Ma on nie tylko silne działanie przeciwutleniające, ale także działa przeciwnowotworowo, co szybko zapewniło mu ogromną popularność wśród osób dbających o świadome odżywianie. W jakich produktach znajdziemy likopen i jak wpływa on na nasz organizm?
Czym jest likopen?
Likopen to naturalny barwnik należący do rodziny karotenoidów, a więc substancji nadających produktom czerwony kolor. Jest on między innymi nieodłącznym elementem pomidorów i jego przetworów, a więc ketchupu, koncentratu pomidorowego czy soku.
Dużo ważniejsze niż kolor są jednak jego właściwości, bowiem likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne likopenu są powszechnie cenione między innymi w walce z nowotworami czy przeciwdziałaniu stanom zapalnym w organizmie.
Jak działa likopen?
Likopen ma liczne właściwości prozdrowotne, obok których zdecydowanie trudno przejść obojętnie. Oprócz działania przeciwnowotworowego i przeciwzapalnego ta cenna substancja wspomaga nasz układ sercowo-naczyniowy, między innymi usprawniając jego funkcjonowanie i obniżając ryzyko zawału czy udaru, a także obniża poziom złego cholesterolu i wzmacnia nasze kości.
Zawarty w produktach spożywcznych likopen dodatkowo poprawia naszą odporność na niekorzystne działanie promieniowania UVA i UVB oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Gdzie znaleźć likopen?
Likopen nie jest produktowany samoistnie przez ciało człowieka, dlatego jedyną szansą jest dla nas dostarczenie go do organizmu przez spożywanie odpowiednich pokarmów czy suplementację. Głównym i najlepiej znanym źródłem likopenu są oczywiście pomidory. Jednak jego zawartość różni się w zależności od ich odmiany, stopnia dojrzałości oraz sposobu uprawiania.
Warto pamiętać, że stopień przetworzenia produktu w przypadku likopenu nie wpływa znacznie na jego zawartość, szczególnie w przypadku koncentratów pomidorowych czy ketchupu.
Do innych znanych źródeł likopenu należą czerwona papryka, arbuzy, czerwone grejpfruty, gujawie oraz owoce dzikiej róży, jednak wbrew pozorom lepiej zdecydować się na ich koncentraty lub przetwory, bowiem likopen będzie w nich bardziej skondensowany.
Przykładem może być passata pomidorowa, w której zawartość tej substancji może być nawet 2,5 raza wyższa niż w świeżych pomidorach. Likopenu możemy dostarczać do organizmu także poprzez suplementy diety lub napoje likopenowe. Jednak nie jest to rozwiązanie szczególnie popularne z racji dostępności tej substancji w takich popularnych produktach jak ketchup czy zupa pomidorowa.
Suplementy z likopenem są natomiast dobrą opcją dla sportowców, bowiem mają oni nieco inne wymogi żywieniowe.