Lubisz piec tarty? Dzięki tym sposobom zawsze wyjdzie perfekcyjna

Pieczenie tart może wydawać się trudną do opanowania magią. Faktycznie, aby osiągnąć pożądany efekt, nie można przygotować jej "na oko". Apetyczna i pięknie prezentująca się tarta może być smakowitym manifestem naszych umiejętności i urozmaiceniem spotkania z przyjaciółmi, czy ważnej kolacji. Co zrobić, by zawsze się udawała? Wystarczy zapamiętać kilka szczegółów.

Lubisz piec tarty? Dzięki tym sposobom zawsze wyjdzie perfekcyjna
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg
31

Bez względu na to, czy lubisz tarty słodkie czy wytrawne, proces zawsze zaczyna się od przygotowania ciasta. Równo wypieczony, złocisty spód podkreśli smak każdego nadzienia. Źle upieczony może zniszczyć całe danie. Do jego przygotowania, prócz składników, potrzebujesz kilku elementów. Piekarnik jest oczywistością, ale to ważne, by był pozbawiony wszelkich resztek poprzednich wypieków. Przypalone cząstki mogą się spalić, a ich nieprzyjemny zapach wniknąć w potrawę i zepsuć jej smak. Rozpoczynając przygotowywanie ciasta musisz zdecydować, czy chcesz użyć miksera czy siły własnych rąk. Jeśli masz więcej czasu, wymieszaj składniki w misce i wyrób je dłońmi. To prawdziwa przyjemność.

Gotowe ciasto wymaga porządnego schłodzenia, dzięki któremu odpowiednio skruszeje i będzie miało odpowiednią konsystencję. Tej czynności nigdy nie można pominąć. Po wyjęciu ciasta z lodówki przechodzimy do rozwałkowania go do danej grubości i rozmiaru formy. Pod wpływem zimna ciasto twardnieje, więc potrzebny ci będzie dobrej jakości wałek. Najlepiej wybierz ten silikonowy, do którego nie będzie się przyklejało i łatwiej wykonasz tą męczącą czynność. Długi i gruby wałek będzie przydatny także w momencie przekładania ciasta do formy. Podnosząc gotowy "placek" podeprzyj go wałkiem, by się nie porwał.

Kolejnym ważnym i potrzebnym elementem jest forma do tarty. Jej jakość ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy naszych kulinarnych poczynań. Do wyboru mamy formy ceramiczne, szklane, metalowe i silikonowe. Ile kucharzy, tyle opinii - każdy bowiem ma swój ulubiony rodzaj, który sprawdza się w jego przypadku. My najbardziej lubimy formy ceramiczne i metalowe, szczególnie te z wyjmowanym dnem, które ułatwiają wyjęcie upieczonej tarty. Bez względu na to, jaką wybierzesz, nigdy nie zapominaj o wysmarowaniu jej tuszczem. Zamiast oleju sugerujemy wykorzystanie masła, które nie dość, że doda jeszcze więcej cudownego, uzależniającego aromatu, to zapobiegnie przywieraniu ciasta.

Następnym krokiem jest wstępne zapieczenie ciasta bez farszu. Gwałtowna zmiana temperatury często powoduje tworzenie się nieestetycznych bąbli, które osłabiają spód mający podtrzymywać farsz. Przez to po upieczeniu tarta może się bardzo kruszyć, a farsz zapadać się. Aby tego uniknąć zawsze gęsto ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i użyj specjalnych kulek ceramicznych, zapobiegających kulinarnej katastrofie. Dopiero po wstępnym podpieczeniu nałóż farsz i zapiecz całość. Wyjdzie idealna!

Zobacz też: Przepis na szybką i prostą francuską tartę tatin według Andrzeja Polana

Wybrane dla Ciebie

Szapołowska w Hiszpanii. Pokazuje, jak nosić biel po 60-tce
Szapołowska w Hiszpanii. Pokazuje, jak nosić biel po 60-tce
Niedozwolone w koszyczku. Nie popełnij tego błędu, bo najesz się wstydu
Niedozwolone w koszyczku. Nie popełnij tego błędu, bo najesz się wstydu
Zasadź w ogrodzie. Osy nawet się nie zbliżą
Zasadź w ogrodzie. Osy nawet się nie zbliżą
To nie komary. Latają chmarami
To nie komary. Latają chmarami
Kasia Tusk stroi się w Paryżu. Te spodnie idealnie modelują sylwetkę
Kasia Tusk stroi się w Paryżu. Te spodnie idealnie modelują sylwetkę
Ekspertka ostrzega przed nową grą. "Okultyzm w czystej postaci"
Ekspertka ostrzega przed nową grą. "Okultyzm w czystej postaci"
Wybrała wydekoltowaną kreację. Nosi najmodniejszy kolor na wiosnę 2025
Wybrała wydekoltowaną kreację. Nosi najmodniejszy kolor na wiosnę 2025
Rośliny przemarzły? Tak je uratujesz
Rośliny przemarzły? Tak je uratujesz
Najgorszy tłuszcz do smażenia jajek. Sadzone wyjdą niedobre
Najgorszy tłuszcz do smażenia jajek. Sadzone wyjdą niedobre
Edyta Zając olśniewa na Instagramie. Wybrała nietuzinkową sukienkę
Edyta Zając olśniewa na Instagramie. Wybrała nietuzinkową sukienkę
Znalazła miłość po rozwodzie. Oto kim jest obecny partner
Znalazła miłość po rozwodzie. Oto kim jest obecny partner
Cygaretki poszły w odstawkę.Takie spodnie noszą teraz dojrzałe kobiety
Cygaretki poszły w odstawkę.Takie spodnie noszą teraz dojrzałe kobiety