Te przyprawy sprawią, że będziesz mądrzejsza, szczuplejsza, zdrowsza, ładniejsza i szczęśliwsza. Wykorzystaj ich dobroczynną moc. Wystarczy dodać je do ulubionych potraw. Poprawiają nie tylko smak, ale są także odpowiedzialne za siły witalne. Dzięki nim w naturalny sposób możesz łagodzić dolegliwości. Poznaj ich właściwości i ciesz się gotowaniem, rodziną, życiem.
Te przyprawy sprawią, że będziesz mądrzejsza, szczuplejsza, zdrowsza, ładniejsza i szczęśliwsza. Wykorzystaj ich dobroczynną moc. Wystarczy dodać je do ulubionych potraw. Poprawiają nie tylko smak, ale są także odpowiedzialne za siły witalne. Dzięki nim w naturalny sposób możesz łagodzić dolegliwości. Poznaj ich właściwości i ciesz się gotowaniem, rodziną, życiem.
Kozieradka
Kozieradka zawiera dużo błonnika. Badania wykazały, że osoby, które dodawały ją do śniadania, spożywały mniejsze porcje na obiad. Przyprawa hamuje apetyt. Można posypać nią kurczaka przed pieczeniem. Nasiona kozieradki wykazują działanie przeciwzapalne, żółciopędne, rozkurczowe i przeciwalergiczne. Pobudzają wydzielanie soku trzustkowego oraz poprawiają samopoczucie. Kozieradka zapobiega wypadaniu włosów. Zdrowe i lśniące włosy są jej zasługą.
Na podst. stylelist.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl
Cynamon
Cynamon reguluje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Zawiera również mangan, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej gęstości kości. Poprawia krążenie, pamięć i koncentrację. Wykazuje właściwości antydepresyjne, dlatego z powodzeniem mogą stosować go osoby zmagające się z nadmiernym stresem. Ponadto leczy przeziębienie, redukuje problemy trawienne, poprawia przemianę materii i higienę jamy ustnej. Dodaj cynamon do kawy, jabłek czy płatków owsianych.
Goździki
Goździki mają pozytywny wpływ na żołądek - pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają apetyt. Usuwają z organizmu wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu schorzeń. Redukują ryzyko zachorowania na grypę. Wykazują działanie antyseptyczne - likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy. Goździki są doskonałym eliksirem młodości. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wykrztuśnie, kojąco, ułatwiają zasypianie i regulują funkcje układu nerwowego. Dodaj je do kompotu jabłkowego, grzanego wina, piwa lub herbaty.
Imbir
Imbir wykazuje cenne właściwości lecznicze. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalne. Skutecznie walczy z trądzikiem, łupieżem, łuszczycą i wypadaniem włosów. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, usprawnia przemianę materii i ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Zapobiega stanom zapalnym, działa rozkurczowo, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Korzeń imbiru chroni błony śluzowe przewodu pokarmowego przed owrzodzeniem. Wzmacnia układ odpornościowy, m.in. skutecznie walczy z grypą i przeziębieniem.
Czerwona papryka
Czerwona papryka to przede wszystkim bogactwo beta-karotenu, a także dobre źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Warto wiedzieć, że jedna czerwona papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która stymuluje procesy widzenia. Natomiast w połączeniu z witaminą E poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Poza tym nie tylko regeneruje naskórek i odbudowuje włókna kolagenowe, ale również wzmacnia naczynia krwionośne. Czerwona papryka jest cennym źródłem karotenoidów, które skutecznie walczą z trądzikiem. Natomiast kapsaicyna - organiczny związek chemiczny, który odpowiada za piekący smak papryki chili - pomaga organizmowi spalić więcej kalorii. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także wspomaga układ pokarmowy i układ krążenia.
Kurkuma
Badania wykazały, że silny przeciwutleniacz i środek zapalny o nazwie kurkumina (główny składnik kurkumy) może zmniejszyć ryzyko depresji. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, krwionośny i neurologiczny. Wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe, bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Stosuje się ją przy leczeniu wrzodów żołądka, przyspiesza proces gojenia się ran. Zapobiega demencji. Redukuje schorzenia skóry i obniża poziom cholesterolu. Kurkuma zwana jest przyprawą życia. Wykorzystuje się ją do produkcji kosmetyków. Kurkuma jest świetnym dodatkiem do ryżu i rosołu.
Kminek
Badania potwierdzają, że kminek wykazuje właściwości przeciwzapalne. Poprawia pamięć i redukuje stres. Owoce kminku działają rozkurczowo, neutralizują objawy niestrawności, wspomagają pracę jelit i nerek, wzmacniają wątrobę, poprawiają apetyt oraz trawienie. Wykazują również właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicznie i odświeżają oddech. Kminek redukuje ból menstruacyjny oraz zawroty głowy. Jest nieoceniony przy przeziębieniu i infekcjach gardła. Powinny go stosować osoby na diecie, gdyż usprawnia przemianę materii. Ponadto leczy trądzik, poprawia słuch i przynosi ulgę zmęczonym oczom. Właściwości kminku są niezastąpione.
Na podst. stylelist.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl