Błąd popełnia wielu. Kawa traci moc

Badania wykazały pewną zależność pomiędzy smakiem kawy a datą jej palenia. To bardzo ważna informacja dla wszystkich wielbicieli tego napoju.

Błąd popełnia wielu. Kawa traci mocZaskakujące dane o kawie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe
4

Jej miłośnicy nie wyobrażają sobie dnia bez choć filiżanki ulubionego napoju. Można ją pić bez dodatków, z cukrem, mlekiem, śmietanką... Wszystko zależy od naszych smakowych preferencji. Nie jest też tajemnicą, że wiele osób sięga po kawę, aby "dobudzić się" rankiem np. po niezbyt dobrze przespanej nocy. Kofeina potrafi nam podnieść ciśnienie i sprawić, że z większym zapałem zabierzemy się za codzienne obowiązki.

Jak dowodzą badania Analytical Flavor Systems wiele o smaku i aromacie kawy zdradza fakt, jak dawno temu była palona. Liczby mówią same za siebie. Czym się kierować, jeżeli zależy nam na kawie o intensywnym smaku i zapachu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie

Aromatyczna kawa o pełnym bukiecie smaków? Tylko pod tym warunkiem

Naukowcy Analytical Flavor Systems wykazali, że kawa już po 14 dniach od daty palenia traci prawie 33 proc. swojego smaku oraz aromatu. Im później od daty palenia ziaren, tym jej walory są słabsze. Okazuje się, że w tym czasie utleniają się olejki zapachowe i ulatniają aromatyczne związki lotne. Jeżeli chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, krótki odstęp między parzeniem kawy a paleniem ziaren jest niezwykle ważny.

Proces "starzenia się" kawy rozpoczyna się zatem od razu po jej paleniu i bezpośrednio przekłada się na smak i zapach. W ten sposób rozróżnimy, czy pijemy świeży, czy "stary" napój.

Na zależność między smakiem kawy a świeżością ziaren zwrócili też m.in. autorzy publikacji "Protecting the Flavors—Freshness as a Key to Quality" (pol. "Chroniąc smaki - świeżość jest kluczem do jakości" - przyp. red.). Badacze podkreślili, że jakość kawy spada już kilka dni po wypaleniu ziaren.

Podobne informacje znajdziemy też w książce "Jak parzyć kawę" National Coffee Association of U.S.A. czy "The coffee Freschness Handbook" tego samego wydawnictwa.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Zawieś żółtą wstążkę w ogrodzie. Pomoże z uciążliwym problemem
Zawieś żółtą wstążkę w ogrodzie. Pomoże z uciążliwym problemem
"To był armagedon". Biuro sióstr ADiHD zniszczone
"To był armagedon". Biuro sióstr ADiHD zniszczone
Zaczęła śpiewać dla Jakubiaka. Nagle na scenę wkroczyła ona
Zaczęła śpiewać dla Jakubiaka. Nagle na scenę wkroczyła ona
Anja Rubik pojawiła się w Cannes. Kreacja z odkrytymi plecami zrobiła furorę
Anja Rubik pojawiła się w Cannes. Kreacja z odkrytymi plecami zrobiła furorę
Jest szczęśliwie zakochana. Jej partner jest młodszy o 40 lat
Jest szczęśliwie zakochana. Jej partner jest młodszy o 40 lat
Gorzko ocenia zmiany w Watykanie. "To był polityczny wybór"
Gorzko ocenia zmiany w Watykanie. "To był polityczny wybór"
Oceniła jej występ na Eurowizji. "Kompletnie nie rozumiem"
Oceniła jej występ na Eurowizji. "Kompletnie nie rozumiem"
Ciągła ochota na słodycze? Wszystko zaczyna się w głowie
Ciągła ochota na słodycze? Wszystko zaczyna się w głowie
Poproś o tę maść w aptece. Kosztuje grosze
Poproś o tę maść w aptece. Kosztuje grosze
Biją na głowę cygaretki. Spodnie Jolanty Kwaśniewskiej to hit dla dojrzałych
Biją na głowę cygaretki. Spodnie Jolanty Kwaśniewskiej to hit dla dojrzałych
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Często ląduje w złym pojemniku
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Często ląduje w złym pojemniku
Genialny patent. Tak uratujesz "spuchnięte" panele
Genialny patent. Tak uratujesz "spuchnięte" panele