Banany to cenne źródło potasu, czyli pierwiastka, który jest niezwykle cenny w naszej diecie. Wspiera bowiem prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także pomaga bowiem zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Ekspert do spraw żywienia sugeruje jednak, aby przed zjedzeniem owocu, dokładnie przyjrzeć się jego skórce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Banany w cieście. Szybki sposób na pyszną przekąskę
Banan ma taką skórkę? Omijaj szerokim łukiem
Po skórce banana możemy zobaczyć, czy owoc jest dojrzały. Kilka brązowych plamek sygnalizuje jego dojrzałość - po takie banany możemy sięgać bez obaw. W owocach, w których proces fermentacji dopiero się rozpoczął, nadal jest wiele witamin oraz minerałów. Im jednak owoc jest bardziej dojrzały, tym posiada mniej błonnika. Inaczej sprawa wygląda w przypadku niedojrzałych produktów.
Jak podkreśla w magazynie FITBOOK prof. Sven-David Mueller, ekspert ds. żywienia, po zjedzeniu bananów o zielonej skórce możemy doświadczyć problemów trawiennych. Niedojrzałe banany mogą bowiem zawierać toksyczne substancje, których neutralizacja zachodzi dopiero w trakcie, gdy owoc dojrzewa.
Specjalista dodaje, że powinniśmy też unikać bananów, które są zbrązowiałe w środku. Jest to bowiem znak, że w owocu zachodzą już procesy fermentacji.
Dlaczego warto jeść banany?
Jak już wspomnieliśmy, banany zawierają sporo potasu. Jednak nie jest to jedyna zaleta tych owoców. W bananach znajdziemy też inne pierwiastki, takie jak magnez, fosfor oraz wapń oraz cynk, który zbawiennie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. To również bogate źródło takich witamin jak m.in. A, E, C. B6 oraz K.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl