Masło orzechowe - rodzaje, kalorie i przepis

Masło orzechowe to smakowity i, choć wysokokaloryczny, zdrowy składnik codziennej diety. Popularne w kuchni amerykańskiej i holenderskiej smarowidło podbija podniebienia smakoszy wszelkiej maści orzechów. Ile kalorii ma masło orzechowe? Czy jest zdrowe? Czy powinno się jadać masło orzechowe podczas diety?

Masło orzechowe to zdrowy dodatek w diecie osób aktywnych fizycznie.
Źródło zdjęć: © 123RF

Kilka słów o maśle orzechowym

Masło orzechowe zazwyczaj wytwarzane jest z orzeszków ziemnych. Zostało ono stworzone w XIX wieku przez amerykańskiego lekarza Johna Harveya Kelloga. Masło orzechowe zrewolucjonizowało typowe amerykańskie śniadanie i zastąpiło na stołach, królujące dotychczas mięso i jajka. Obecnie w Stanach Zjednoczonych Ameryki aż 60 proc. wyprodukowanych orzechów ziemnych przeznacza się na produkcję masła orzechowego. Do wytwarzania masła orzechowego wykorzystuje się orzechy arachidowe ze względu na ich niską cenę, jednak na rynku spożywczym można spotkać także masło orzechowe z nerkowców, migdałów, orzechów włoskich, orzechów laskowych czy orzechów brazylijskich.

Rodzaje masła orzechowego

Najbardziej znane masło orzechowe z orzechów arachidowych to najmniej zdrowe dla organizmu masło. Wynika to z faktu, że te orzechy mają najmniej korzystny stosunek kwasów omega 3 i 6. Ponadto te orzechy są silnym alergenem. Dlatego też na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się masła orzechowe, których głównym składnikiem są migdały czy nerkowce. Wprawdzie są one droższe od standardowego masła orzechowego, ale wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne powinny zrekompensować dodatkowy wydatek.

  • Masło orzechowe z migdałów - migdałowe masło orzechowe to wybór idealny dla osób, które zmagają się z niedoborem wapnia, gdyż 100 gram tych orzechów zawiera dwa razy więcej wapnia niż mleko. Masło orzechowe z migdałów jest bogate w białko, dlatego to świetny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej, a także dla sportowców.
  • Masło orzechowe z nerkowca - orzechy nerkowca są bogate w żelazo, cynk, miedź i magnez. Orzechy nerkowca powinny spożywać osoby zmagające się z anemią czy łamliwymi włosami i paznokciami. Nerkowce są najmniej kaloryczne ze wszystkich pozostałych orzechów, dlatego masło orzechowe z nerkowca sprawdzi się jako przekąska dla osób odchudzających się.
  • Masło orzechowe z orzechów włoskich - orzechy włoskie mają idealną proporcję kwasów omega 3 i 6, dlatego wykonane z nich masło orzechowe świetnie uzupełni dietę osób, które na co dzień nie spożywają ryb i mięsa.

Przepis na domowe masło orzechowe

Wykonanie domowego masła orzechowego to nic trudnego. Przede wszystkim musisz zaopatrzyć się w wybrane orzechy. Najlepiej, żeby orzechy były w łupinach, dzięki temu unikniesz kontaktu ze szkodliwymi grzybami i pleśnią.

  • Oczyszczone orzechy najpierw można uprażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. To nada im bogatszy smak i aromat. Ten krok można pominąć, jeśli zależy nam przede wszystkim na wartościach odżywczych masła orzechowego.
  • Następnie orzechy należy wrzucić do blendera i miksować tak długo, aż uzyska się gładką masę. Proces blendowania jest długi, dlatego należy poświęcić na to nieco więcej czasu.
  • Na sam koniec należy przełożyć masło do słoika. Aby wzbogacić smak domowego masła orzechowego, podczas blendowania można dodać odrobinę soli, miodu albo stewii.

Domowe masło orzechowe a kalorie i dieta

Kaloryczność masła orzechowego zależy od rodzaju orzechów użytych do jego wykonania. Najmniej kaloryczne jest masło z orzechów nerkowca - w 100 g jest 553 kcal. Masło z orzechów arachidowych to 567 kcal, a z orzechów brazylijskich - 656 kcal. Jednak w przypadku orzechów kaloryczność to nie najlepszy wyznacznik właściwości prozdrowotnych. Najbardziej kaloryczne orzechy brazylijskie zawierają najmniej węglowodanów i najwięcej kwasów omega-6. Masło orzechowe pomimo swojej wysokiej kaloryczności jest świetnym produktem w diecie osób aktywnych fizycznie. Przede wszystkim jest bogatym źródłem białka roślinnego oraz witamin z grupy B. Ponadto spożywanie masła orzechowego podnosi poziom serotoniny oraz obniża ładunek glikemiczny dań.

Z czym jeść masło orzechowe?

Wybrane dla Ciebie

Zabrała głos w sprawie nocnej prohibicji. "To jest zabójstwo dla mózgu"
Zabrała głos w sprawie nocnej prohibicji. "To jest zabójstwo dla mózgu"
Najlepsza temperatura do snu. Tak podkręcisz metabolizm
Najlepsza temperatura do snu. Tak podkręcisz metabolizm
Znów zachwyciła kreacją. Postawiła na czerwień i ażurowe wzory
Znów zachwyciła kreacją. Postawiła na czerwień i ażurowe wzory
Już może wlatywać do domów. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
Już może wlatywać do domów. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
Nie miała objawów. Przy rutynowym badaniu prawda wyszła na jaw
Nie miała objawów. Przy rutynowym badaniu prawda wyszła na jaw
Olśniła w jesiennej stylizacji. Jej buty to prawdziwy hit
Olśniła w jesiennej stylizacji. Jej buty to prawdziwy hit
Witasz się tak z obcym psem? Dajesz mu komunikat "zrobię ci krzywdę"
Witasz się tak z obcym psem? Dajesz mu komunikat "zrobię ci krzywdę"
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
Grał w serialu "Siódme niebo". Nagranie żony złamało mu karierę
Grał w serialu "Siódme niebo". Nagranie żony złamało mu karierę
"Wstydziliśmy się". Dziś nie ukrywa, z jakich zabiegów korzysta
"Wstydziliśmy się". Dziś nie ukrywa, z jakich zabiegów korzysta
Wpływ skarpetek na zasypianie. Naukowcy przeprowadzili badania
Wpływ skarpetek na zasypianie. Naukowcy przeprowadzili badania
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia