GotowaniePrzepisyWybieramy mięso – co warto o nim wiedzieć?

Wybieramy mięso – co warto o nim wiedzieć?

Mięso nieustannie cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. W dobie wzrostu świadomości konsumenckiej coraz częściej zwracamy uwagę na jego jakość i wpływ na zdrowie. Niezależnie od rodzaju mięsa, warto pamiętać o kilku zasadach, które pomogą wybrać odpowiedni i bezpieczny produkt.

Wybieramy mięso – co warto o nim wiedzieć?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

24.03.2018 16:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spożycie mięsa w naszym kraju utrzymuje się od lat na stabilnym poziomie. Jak wynika z szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, przeprowadzonych w październiku ubiegłego roku, przeciętny Polak w 2017 roku zjadł 78,5 kg mięsa. Najwięcej jemy wieprzowiny – średnio 40,5 kg. Na kolejnych pozycjach znajdują się drób – 30 kg oraz wołowina – 2,2 kg. Mięso wciąż zajmuje ważne miejsce wśród upodobań kulinarnych większości Polaków. Jednocześnie, konsumenci coraz częściej poszukują informacji na temat jego jakości i roli, jaką odrywa w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie.

– Mięso dostarcza organizmowi cennego białka z kompletem niezbędnych aminokwasów. Ponadto jest źródłem niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Wśród nich znajdują się ważne przeciwutleniacze – witaminy A, E i C – a także odpowiadające za metabolizm komórkowy i poprawiające przemianę materii witaminy z grupy B, w tym witamina B12 oraz witamina PP, odpowiadająca m.in. za prawidłowy poziom glukozy we krwi. Spożywając mięso, dostarczamy naszemu organizmowi również ważnych składników mineralnych, takich jak magnez czy potas – podkreśla Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia.

Szukając odpowiedniej jakości mięsa, konsumenci wybierają produkty pochodzące od polskich dostawców, a także lokalnych producentów, słynących z tradycyjnych wyrobów. Z przeprowadzonego w ubiegłym roku badania "Konsument na rynku żywności tradycyjnej i regionalnej" wynika, że najczęściej kupowane w tej kategorii są wędliny (33 proc. respondentów), a w czołówce plasuje się także kiełbasa (15 proc.). Źródło pochodzenia mięsa to jednak tylko jeden z aspektów, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie.

Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia, przygotowała zestaw praktycznych porad, które pomogą podjąć decyzję podczas wizyty w sklepie.
- Zwracaj uwagę na oznaczenia. Bezpiecznym wyborem jest mięso pakowane przez producenta, które posiada dokładne dane o partii produkcyjnej, dacie ważności oraz właściwościach produktu. W ten sposób możemy zidentyfikować hodowcę i stado, z którego pochodzi surowiec. Czytając etykiety na opakowaniu dowiemy się także między innymi o obecności dodatku białka, jeżeli pochodzi ono z innych źródeł zwierzęcych niż dany produkt.

- Pytaj sprzedawcę. Jeśli kupujesz mięso, które nie jest zapakowane, masz prawo zapytać sprzedawcę o jego miejsce pochodzenia czy warunki hodowli zwierząt w gospodarstwach. Warto również wiedzieć, czy mięso posiada certyfikat zgodności z unijnymi wymogami.

- Zwróć uwagę na wygląd. Mięso, które nazywamy czerwonym, nie powinno być blade, ale posiadać ładny kolor i być zdrowo nasycone mioglobinami. Po przekrojeniu produktu i kontakcie z tlenem, sprawiają one, że mięso staje się jeszcze bardziej czerwone, wręcz bordowe, a w niektórych miejscach nawet brązowe. Wołowina powinna mieć marmurkowy, biały lub kremowy wzór z tłuszczu. W mięsie krów karmionych trawą może przyjmować jasnożółty odcień. Każdy inny kolor będzie oznaką, że produkt jest nieświeży, a wszelkie plamy i wykwity go dyskwalifikują. W przypadku drobiu, wybieraj ten, który jest bladoróżowy. Ciemny kolor dyskwalifikuje mięso drobiowe.

- Sprawdzaj świeżość. Mięso nie powinno mieć zapachu (posiada jedynie jego prekursory, które zaczynają funkcjonować pod wpływem wysokiej temperatury). Jeśli ma ono kwaśny zapach, nie jest świeże. Musi być ponadto sprężyste i śliskie. Przed zakupem upewnij się, że mięso nie jest gąbczaste i lepiące. Powinno się ono także odkształcać po naciśnięciu.

- Bezpieczniej w sklepach. Mięso dostępne na bazarach powinno budzić nasz niepokój. Nie mamy pewności z jakimi produktami, w jakich warunkach oraz ile czasu było przechowywane. Dlatego mięso kupowane w sklepach jest dużo bardziej bezpieczne!

mięsowieprzowinakuchenne nowości
Komentarze (0)