Najgorsza forma podania jajek. Lepiej unikać
Jajka są wartościowym źródłem składników odżywczych i mają wiele korzyści dla zdrowia. Zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, a do tego są niskokaloryczne. Jak je jeść, aby najlepiej nam służyły? Zasada jest prosta.
Jaja zawierają wiele witamin i minerałów, w tym witaminę A, D, E, B12, kwas foliowy, fosfor, żelazo i cynk. Są one istotne dla zachowania zdrowego układu nerwowego, kości, skóry oraz funkcji odpornościowych. W dodatku stanowią niezwykle uniwersalny dodatek do potraw. Można je błyskawicznie przyrządzić na wiele sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Istnieje jednak pewna forma spożycia, której lepiej unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na miękko czy na twardo? Najzdrowsza opcja
Trudno określić, która potrawa z jajek jest najzdrowsza, ponieważ wiele zależy od jakości składników oraz rozważnego sposobu przygotowania. Smacznych i pożywnych dań jest sporo do wyboru. Możemy postawić na jajka ugotowane na twardo, na miękko, podać je w postaci jajecznicy czy omletu. Dr Bartek Kulczyński, popularny dietetyk i autor kanału na YouTubie, podkreśla, że metoda przyrządzenia ma tak naprawdę niewielki wpływ na przyswajalność składników odżywczych.
Wbrew często spotykanej opinii, jajka jedzone na surowo wcale nie są zdrowsze. Wręcz przeciwnie, białko ugotowanego jajka jest o wiele bardziej odżywcze. Z kolei surowe jajka gorzej się trawią, co w przypadku niektórych osób może się okazać szkodliwe.
Jak jeść jajka? Pewnej potrawy lepiej unikać
Znany dietetyk zaznacza, że najbardziej lekkostrawne – a zatem dla wielu osób najbardziej pożądane i najzdrowsze – będą jajka ugotowane na miękko. Jajka na twardo mogą z kolei bardziej obciążać żołądek oraz wywoływać nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego: bóle brzucha i gazy. Spożywania jajek w takiej formie zdecydowanie powinny unikać osoby, które mają skłonność do wzdęć.
Jajecznica przygotowana na parze czy z zastosowaniem rozsądnej ilości masła nie będzie dla zdrowia złą opcją. Należy jednak bezwzględnie unikać długiego smażenia ściętej jajecznicy. Jak wyjaśnia dr Kulczyński, zawarty w jajkach cholesterol pod wpływem długiej obróbki termicznej osiągnie szkodliwą, miażdżycorodną postać.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!