Najlepsze, domowe racuchy z jabłkami
Są takie smaki, które towarzyszą nam przez całe życie. Najczęściej pamiętamy je z dzieciństwa i przynajmniej od czasu do czasu podajemy bliskim. Nic dziwnego, że zapadają w pamięć pozostałym członkom rodziny i młodszym pokoleniom. Jednym z takich smaków są domowe racuchy z jabłkami.
25.06.2016 | aktual.: 01.07.2016 10:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Racuchy same w sobie w kuchni polskiej mają wyjątkowo długą tradycję. Niektórzy twierdzą, iż są one właściwie daniem typowo polskim – wywodzącym się z kuchni ludowej. Tradycyjnie przygotowuje się je oczywiście na bazie drożdży, ale Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens", rozpatruje to danie w dwóch zupełnie różnych od siebie kategoriach smakowych. Jej zdaniem racuchy z jabłkiem powinny być przygotowane bez dodatku drożdży za to posypane cukrem pudrem, w wariancie bez jabłka zaś, z drożdżami oraz polane sosem malinowym. Poniżej propozycja z jabłkami i bez użycia drożdży.
Składniki:
- 2-3 jabłka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- olej do smażenia
- cukier puder do obsypania racuchów
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z resztą składników i dokładnie - najlepiej rózgą kuchenną - wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w niezbyt duże cząstki (ok 2-3 cm) i dodać do ciasta. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wylewać chochlą placuszki i smażyć z obu stron na średnim ogniu do zezłocenia. Gotowe wyłożyć na serwetkę by pozbawić je nadmiaru oleju i hojnie oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: pyszne placki z kabaczka
Źródło: www.kuchennykredens.pl