Najlepszy przepis na biszkopt. Wychodzi puszysty i nie opada
Biszkopt to jedno z najpopularniejszych ciast, które mimo swojej prostoty potrafi sprawić wiele trudności. Wystarczy drobny błąd, jeden fałszywy ruch, a nawet spektakularnie wyglądające ciasto może kompletnie opaść. Oto jak przygotować idealny biszkopt, który zawsze wyjdzie puszysty i nie opadnie.
Biszkopt, choć wydaje się prosty, jest jednym z najbardziej kapryśnych ciast. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia technika przygotowania. Ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jajka należy wyjąć z lodówki na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy. To pozwala na lepsze ubijanie piany, co jest kluczowe dla uzyskania puszystego ciasta.
Podczas ubijania białek, warto dodać szczyptę soli, co pomoże w uzyskaniu sztywnej piany. Stopniowe dodawanie cukru pudru jest równie istotne – należy to robić łyżka po łyżce, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Kiedy piana jest gotowa, można delikatnie wmieszać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ważne jest, aby robić to ostrożnie, by nie zniszczyć struktury piany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biszkopt królowej Wiktorii. Pyszne ciacho z owocami
Przepis na idealny biszkopt
Na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi, potrzebujemy sześciu jaj, szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczki proszku do pieczenia, półtorej szklanki cukru i łyżki octu.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodając do niej cukier. Piana ma być sztywna, a cukier ma się dokładnie rozpuścić. W osobnej głębszej misce umieszczamy żółtka, do których dodajemy proszek do pieczenia i dolewamy ocet, po czym szybko mieszamy. Masa zacznie rosnąć, zwiększając swoją objętość nawet kilkukrotnie.
Do ubitej piany przekładamy masę z żółtek, po czym delikatnie mieszamy. Następnie do wszystkiego dodajemy przesianą razem mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie łączymy.
Ciasto na biszkopt wylewamy ostrożnie do tortownicy lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, pieczemy 30 do 40 minut, obserwując kiedy ciasto odejdzie od brzegów. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, ale nie wyciągamy ciasta. Biszkopt ma przez co najmniej pół godziny stygnąć w piekarniku. Inaczej opadnie. Po wystygnięciu ciasto można pokroić na blaty i przełożyć kremem.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.