WP

Natura w walce z rakiem piersi

Elagotaniny, procyjanidyny, sulforafan… Pod tymi tajemniczo brzmiącymi nazwami kryją się naturalne substancje, których jedną z wielu prozdrowotnych właściwości jest działanie antynowotworowe. Związki te hamują namnażanie wadliwych komórek, „zmuszają” je do samozniszczenia, a w zdrowym organizmie zmniejszają ryzyko ich pojawienia się. Już dziś włącz więc do diety śliwki, kapustę i zieloną herbatę.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Natura w walce z rakiem piersi
(sxc.hu)
WP

Elagotaniny, procyjanidyny, sulforafan… Pod tymi tajemniczo brzmiącymi nazwami kryją się naturalne substancje, których jedną z wielu prozdrowotnych właściwości jest działanie antynowotworowe. Związki te hamują namnażanie wadliwych komórek, „zmuszają” je do samozniszczenia, a w zdrowym organizmie zmniejszają ryzyko ich pojawienia się. Już dziś włącz więc do diety śliwki, kapustę i zieloną herbatę.

Listę owoców, które powinny znaleźć się w diecie każdej kobiety, rozpoczyna, niestety wciąż mało popularny, granat. Obecnie w nim elagotaniny ograniczają aktywność aromatazy, enzymu, który jest niezbędny w procesie powstawania estrogenów. Elagotaniny działają więc analogicznie do środków stosowanych w leczeniu hormonozależnego raka piersi - inhibitorów aromatazy. Podobne właściwości wykazują procyjanidyny. Znajdziemy je między innymi w ciemnych winogronach i wytwarzanym z nich czerwonym winie.

Nie lubisz granatów? Jak najczęściej sięgaj po śliwki lub brzoskwinie. Badania wykazały, że wyciągi z tych owoców niszczą komórki rakowe, nie uszkadzając równocześnie komórek zdrowych. Skąd takie działanie? W tym przypadku za antynowotworowe właściwości odpowiadają kwasy fenolowe (m.in. kwas chlorogenowy). Przed rakiem piersi mogą nas uchronić także owoce mango. Obecne w wyciągach gallotaniny pobudzają apoptozę, czyli „samobójczą” śmierć komórek nowotworowych.

WP

Do grona owocowych pogromców raka piersi zaliczyć można również popularne jabłka, cenione głównie za korzystne działanie na układ pokarmowy. Ich skuteczność w walce z rakiem potwierdzają badania na zwierzętach laboratoryjnych. Rezultatem podawania wyciągu - odpowiadającego w przypadku ludzi spożyciu sześciu jabłek dziennie - było zmniejszenie liczby guzów o 61 proc. w porównaniu do grupy zwierząt, która nie otrzymywała ekstraktu.

POLECAMY: * Witaminy a rak piersi*

Zdrowie z ogródka

Niedoceniane przez większość z nas warzywa kapustne stanowią najważniejszy element diety antyrakowej. Kapusta, brukselka, brokuł czy kalafior to prawdziwa skarbnica przeciwnowotworowych składników, pochodnych glukozynolanu. Na szczególną uwagę zasługuje brokuł i jego kiełki. Warzywo to obfituje w sulforafan, który eliminuje komórki macierzyste raka piersi, odpowiadające za występowanie nawrotów choroby.

WP

Inny mechanizm decyduje o antynowotworowych właściwościach kapusty i mniej popularnej rukwi wodnej - obecny w nich izotiocyjanian fenyloetylu (PEITC) blokuje rozwój nowych naczyń krwionośnych odżywiających komórki rakowe.

Bardzo ważny jest sposób przyrządzania roślin kapustnych. Z dobroczynnego działania zawartych w nich składników w największym stopniu skorzystamy, spożywając je w postaci surowej lub gotowane na parze.

Profilaktykę raka piersi warto uzupełnić również o regularne spożywanie czosnku i cebuli. Zawarte w nich związki pobudzają apoptozę komórek rakowych, hamują ich namnażanie się i rozprzestrzenianie.

Wciąż brakuje jednoznacznego potwierdzenia skuteczności soi w zmniejszaniu ryzyka rozwoju nowotworu piersi. Istnieją przypuszczenia, że jej spożywanie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie kobiet, jednak tylko wówczas, gdy soja jest elementem diety już w okresie dzieciństwa.

WP

Rak nie lubi przypraw

Owoce i warzywa stanowią najbardziej liczną grupę sprzymierzeńców w walce z rakiem piersi. Nie można jednak zapominać również o innych produktach, które mogą nas obronić przed nowotworem. Jednym z nich jest zielona herbata, której regularne picie może zredukować ryzyko pojawienia się raka piersi o 12 proc. Na uwagę zasługują również kurkuma i czarny pieprz, których składniki (kurkumina i piperyna) pobudzają apoptozę nowotworowych komórek, nie uszkadzając komórek prawidłowo funkcjonujących. Dietę warto urozmaicić także bardziej egzotycznymi dodatkami - badania potwierdzają, że ryzyko zachorowania może zmniejszyć spożywanie grzybów shiitake oraz… glonów.

POLECAMY: * Witaminy a rak piersi*

Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP