FitnessNatura w walce z rakiem piersi

Natura w walce z rakiem piersi

Natura w walce z rakiem piersi
Źródło zdjęć: © sxc.hu
19.10.2010 13:29, aktualizacja: 08.11.2010 11:58

Elagotaniny, procyjanidyny, sulforafan… Pod tymi tajemniczo brzmiącymi nazwami kryją się naturalne substancje, których jedną z wielu prozdrowotnych właściwości jest działanie antynowotworowe. Związki te hamują namnażanie wadliwych komórek, „zmuszają” je do samozniszczenia, a w zdrowym organizmie zmniejszają ryzyko ich pojawienia się. Już dziś włącz więc do diety śliwki, kapustę i zieloną herbatę.

Elagotaniny, procyjanidyny, sulforafan… Pod tymi tajemniczo brzmiącymi nazwami kryją się naturalne substancje, których jedną z wielu prozdrowotnych właściwości jest działanie antynowotworowe. Związki te hamują namnażanie wadliwych komórek, „zmuszają” je do samozniszczenia, a w zdrowym organizmie zmniejszają ryzyko ich pojawienia się. Już dziś włącz więc do diety śliwki, kapustę i zieloną herbatę.

Listę owoców, które powinny znaleźć się w diecie każdej kobiety, rozpoczyna, niestety wciąż mało popularny, granat. Obecnie w nim elagotaniny ograniczają aktywność aromatazy, enzymu, który jest niezbędny w procesie powstawania estrogenów. Elagotaniny działają więc analogicznie do środków stosowanych w leczeniu hormonozależnego raka piersi - inhibitorów aromatazy. Podobne właściwości wykazują procyjanidyny. Znajdziemy je między innymi w ciemnych winogronach i wytwarzanym z nich czerwonym winie.

Nie lubisz granatów? Jak najczęściej sięgaj po śliwki lub brzoskwinie. Badania wykazały, że wyciągi z tych owoców niszczą komórki rakowe, nie uszkadzając równocześnie komórek zdrowych. Skąd takie działanie? W tym przypadku za antynowotworowe właściwości odpowiadają kwasy fenolowe (m.in. kwas chlorogenowy). Przed rakiem piersi mogą nas uchronić także owoce mango. Obecne w wyciągach gallotaniny pobudzają apoptozę, czyli „samobójczą” śmierć komórek nowotworowych.

Do grona owocowych pogromców raka piersi zaliczyć można również popularne jabłka, cenione głównie za korzystne działanie na układ pokarmowy. Ich skuteczność w walce z rakiem potwierdzają badania na zwierzętach laboratoryjnych. Rezultatem podawania wyciągu - odpowiadającego w przypadku ludzi spożyciu sześciu jabłek dziennie - było zmniejszenie liczby guzów o 61 proc. w porównaniu do grupy zwierząt, która nie otrzymywała ekstraktu.

Zdrowie z ogródka

Niedoceniane przez większość z nas warzywa kapustne stanowią najważniejszy element diety antyrakowej. Kapusta, brukselka, brokuł czy kalafior to prawdziwa skarbnica przeciwnowotworowych składników, pochodnych glukozynolanu. Na szczególną uwagę zasługuje brokuł i jego kiełki. Warzywo to obfituje w sulforafan, który eliminuje komórki macierzyste raka piersi, odpowiadające za występowanie nawrotów choroby.

Inny mechanizm decyduje o antynowotworowych właściwościach kapusty i mniej popularnej rukwi wodnej - obecny w nich izotiocyjanian fenyloetylu (PEITC) blokuje rozwój nowych naczyń krwionośnych odżywiających komórki rakowe.

Bardzo ważny jest sposób przyrządzania roślin kapustnych. Z dobroczynnego działania zawartych w nich składników w największym stopniu skorzystamy, spożywając je w postaci surowej lub gotowane na parze.

Profilaktykę raka piersi warto uzupełnić również o regularne spożywanie czosnku i cebuli. Zawarte w nich związki pobudzają apoptozę komórek rakowych, hamują ich namnażanie się i rozprzestrzenianie.

Wciąż brakuje jednoznacznego potwierdzenia skuteczności soi w zmniejszaniu ryzyka rozwoju nowotworu piersi. Istnieją przypuszczenia, że jej spożywanie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie kobiet, jednak tylko wówczas, gdy soja jest elementem diety już w okresie dzieciństwa.

Rak nie lubi przypraw

Owoce i warzywa stanowią najbardziej liczną grupę sprzymierzeńców w walce z rakiem piersi. Nie można jednak zapominać również o innych produktach, które mogą nas obronić przed nowotworem. Jednym z nich jest zielona herbata, której regularne picie może zredukować ryzyko pojawienia się raka piersi o 12 proc. Na uwagę zasługują również kurkuma i czarny pieprz, których składniki (kurkumina i piperyna) pobudzają apoptozę nowotworowych komórek, nie uszkadzając komórek prawidłowo funkcjonujących. Dietę warto urozmaicić także bardziej egzotycznymi dodatkami - badania potwierdzają, że ryzyko zachorowania może zmniejszyć spożywanie grzybów shiitake oraz… glonów.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także