Będą świeże nawet dwa razy dłużej. Stosuj jedną zasadę
Sezon na truskawki to smak lata, na który czeka wiele osób. Niestety te delikatne owoce bardzo szybko się psują. Na szczęście istnieje prosty sposób, by znacząco wydłużyć ich świeżość — bez chemii i specjalnych pojemników.
Truskawki to jeden z ulubionych owoców Polek i Polaków. Cieszą smakiem, aromatem i właściwościami prozdrowotnymi — są pełne witaminy C, antyoksydantów oraz mają niski indeks glikemiczny. Choć sezon na nie trwa krótko, można go nieco przedłużyć, jeśli odpowiednio zajmiemy się owocami zaraz po przyniesieniu ich do domu. Dzięki jednemu prostemu zabiegowi, truskawki nie tylko nie spleśnieją po jednej nocy, ale mogą zachować świeżość nawet dwa razy dłużej niż zwykle.
Jak przedłużyć świeżość truskawek?
Tuż po przyniesieniu truskawek do domu warto poświęcić chwilę, by odpowiednio się nimi zająć — to klucz do zachowania ich świeżości na dłużej. Przede wszystkim trzeba dokładnie przejrzeć owoce i usunąć te, które mają uszkodzenia, są miękkie lub zaczynają pleśnieć. Nawet jedna nadpsuta sztuka może sprawić, że pozostałe szybciej się zepsują.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sprawdzam" - Huawei Watch 5
Czytaj także: Zdrowe nie jest pyszne? Wręcz przeciwnie!
Nie popełniaj tego błędu
Część osób dbając o zdrowie i warunki higieniczne od razu po zakupie myje wszystkie owoce. To jednak błąd. Bardzo ważne jest również, by nie myć truskawek przed włożeniem ich do lodówki — wilgoć to ich największy wróg.
Owoce powinny być suche i ułożone w jednej warstwie w niskim pojemniku, najlepiej wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie ewentualny nadmiar wilgoci. Warto także zostawić szypułki — ich obecność chroni wnętrze owocu przed dostępem wody i opóźnia proces psucia.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl