Zdrowe nie jest pyszne? Wręcz przeciwnie!

Obchodzony 30 maja Światowy Dzień Soku to doskonała okazja, aby przełamać krzywdzący stereotyp, że zdrowe jedzenie jest pozbawione smaku, a smaczne potrawy nie są zdrowe. Nowe badania dotyczące nawyków żywieniowych młodych Polaków pokazują, że dbając o swoje zdrowie i dostarczając organizmowi wartościowe składniki, nie musimy rezygnować z pysznego smaku.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nikolaeva Galina
Justyna Nowaczek

30.05.2023 | aktual.: 30.05.2023 10:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Liczby nie kłamią

Ogólnopolskie badanie przeprowadzone przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) na grupie kobiet i mężczyzn w wieku 18-25 lat dostarczyło interesujących informacji na temat nawyków żywieniowych młodych ludzi. Wyniki pokazują, że większość z nich spożywa 3-4 posiłki dziennie, z priorytetem na śniadanie i obiad/lunch. Ponadto w diecie młodych Polaków dominują mięso, nabiał, warzywa i produkty zbożowe.

Większość młodych ludzi pozytywnie ocenia swoją wiedzę na temat zdrowej, zbilansowanej diety, a około 2/3 uznaje swoje nawyki żywieniowe za odpowiednie. Specjaliści analizujący wyniki zgadzają się z nimi, jednak zwracają uwagę na pewne obszary, które wymagają poprawy.

Jednym z nich jest wiedza o zalecanej dziennej porcji warzyw i owoców - wciąż nie jest ona dostateczna, a przynajmniej dostatecznie stosowana. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, co stanowi około 5 porcji. Jedną z nich może być szklanka (200 ml) soku!

Drugim obszarem do zagospodarowania, a jednocześnie istotnym elementem odżywiania młodych Polaków są przekąski. Aż 72 proc. sięga po nie 1-2 razy dziennie, a 15 proc. robi to jeszcze częściej, nawet 3-4 razy dziennie. Wśród nich najczęściej wymieniane są… słodycze, owoce, dania gotowe, słone przekąski i sok. Zaledwie 9 proc. badanych twierdzi, że nie sięga po przekąski w ogóle.

Z jednej strony słodycze na czele przekąskowej listy mocno niepokoją, jednocześnie optymizmem napawa fakt, że aż 50 proc. respondentów wskazało w tym pytaniu na owoce, oraz, że w pierwszej piątce najczęściej wymienianych przekąsek znalazł się sok.

Soki jako wsparcie dla zdrowej diety

W kontekście dbania o zdrowie i dostarczania organizmowi wartościowych składników, soki stanowią doskonałą opcję. Oferują one łatwy i smaczny sposób na zwiększenie spożycia warzyw i owoców w codziennej diecie. Sok może być cennym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zawarte w nich składniki odżywcze wspierają funkcjonowanie organizmu, wzmacniają układ immunologiczny i przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia.

Warto zauważyć, że różne składniki odżywcze występują w różnych rodzajach soków. Na przykład, sok pomidorowy jest bogaty w witaminę C, potas i likopen, który ma właściwości antyoksydacyjne. Sok marchwiowy zawiera dużo beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, korzystną dla wzroku i zdrowej skóry. Natomiast sok zielony z dodatkiem szpinaku czy jarmużu, a w szczególności sok z buraków czerwonych jest źródłem folianów, żelaza i innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Soki jako część zbilansowanej diety

Ważne jest jednak, aby spożywanie soków odbywało się w kontekście zbilansowanej diety. Nie powinny one w całości zastępować jedzenia warzyw i owoców, ale stanowić uzupełnienie codziennej podaży tych produktów. Zgodnie z zaleceniami WHO, sok może być traktowany jako jedna z pięciu dziennych porcji warzyw i owoców.

Światowy Dzień Soku: święto zdrowego odżywiania

Warto korzystać z okazji Światowego Dnia Soku, obchodzonego w każdym roku 30. maja, aby przypominać sobie i promować zdrowe nawyki żywieniowe, w tym spożywanie soków. Dzięki różnorodności smaków i składników odżywczych, soki mogą nie tylko urozmaicić i wzbogacić dietę młodych ludzi ale również zachęcać do nowych smaków i rodzajów owoców i warzyw.

Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

soki owocowesoki warzywneowoce