Zdrowe nie jest pyszne? Wręcz przeciwnie!

Obchodzony 30 maja Światowy Dzień Soku to doskonała okazja, aby przełamać krzywdzący stereotyp, że zdrowe jedzenie jest pozbawione smaku, a smaczne potrawy nie są zdrowe. Nowe badania dotyczące nawyków żywieniowych młodych Polaków pokazują, że dbając o swoje zdrowie i dostarczając organizmowi wartościowe składniki, nie musimy rezygnować z pysznego smaku.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nikolaeva Galina
Justyna Nowaczek

Liczby nie kłamią

Ogólnopolskie badanie przeprowadzone przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) na grupie kobiet i mężczyzn w wieku 18-25 lat dostarczyło interesujących informacji na temat nawyków żywieniowych młodych ludzi. Wyniki pokazują, że większość z nich spożywa 3-4 posiłki dziennie, z priorytetem na śniadanie i obiad/lunch. Ponadto w diecie młodych Polaków dominują mięso, nabiał, warzywa i produkty zbożowe.

Większość młodych ludzi pozytywnie ocenia swoją wiedzę na temat zdrowej, zbilansowanej diety, a około 2/3 uznaje swoje nawyki żywieniowe za odpowiednie. Specjaliści analizujący wyniki zgadzają się z nimi, jednak zwracają uwagę na pewne obszary, które wymagają poprawy.

Jednym z nich jest wiedza o zalecanej dziennej porcji warzyw i owoców - wciąż nie jest ona dostateczna, a przynajmniej dostatecznie stosowana. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, co stanowi około 5 porcji. Jedną z nich może być szklanka (200 ml) soku!

Drugim obszarem do zagospodarowania, a jednocześnie istotnym elementem odżywiania młodych Polaków są przekąski. Aż 72 proc. sięga po nie 1-2 razy dziennie, a 15 proc. robi to jeszcze częściej, nawet 3-4 razy dziennie. Wśród nich najczęściej wymieniane są… słodycze, owoce, dania gotowe, słone przekąski i sok. Zaledwie 9 proc. badanych twierdzi, że nie sięga po przekąski w ogóle.

Z jednej strony słodycze na czele przekąskowej listy mocno niepokoją, jednocześnie optymizmem napawa fakt, że aż 50 proc. respondentów wskazało w tym pytaniu na owoce, oraz, że w pierwszej piątce najczęściej wymienianych przekąsek znalazł się sok.

Soki jako wsparcie dla zdrowej diety

W kontekście dbania o zdrowie i dostarczania organizmowi wartościowych składników, soki stanowią doskonałą opcję. Oferują one łatwy i smaczny sposób na zwiększenie spożycia warzyw i owoców w codziennej diecie. Sok może być cennym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zawarte w nich składniki odżywcze wspierają funkcjonowanie organizmu, wzmacniają układ immunologiczny i przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia.

Warto zauważyć, że różne składniki odżywcze występują w różnych rodzajach soków. Na przykład, sok pomidorowy jest bogaty w witaminę C, potas i likopen, który ma właściwości antyoksydacyjne. Sok marchwiowy zawiera dużo beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, korzystną dla wzroku i zdrowej skóry. Natomiast sok zielony z dodatkiem szpinaku czy jarmużu, a w szczególności sok z buraków czerwonych jest źródłem folianów, żelaza i innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Soki jako część zbilansowanej diety

Ważne jest jednak, aby spożywanie soków odbywało się w kontekście zbilansowanej diety. Nie powinny one w całości zastępować jedzenia warzyw i owoców, ale stanowić uzupełnienie codziennej podaży tych produktów. Zgodnie z zaleceniami WHO, sok może być traktowany jako jedna z pięciu dziennych porcji warzyw i owoców.

Światowy Dzień Soku: święto zdrowego odżywiania

Warto korzystać z okazji Światowego Dnia Soku, obchodzonego w każdym roku 30. maja, aby przypominać sobie i promować zdrowe nawyki żywieniowe, w tym spożywanie soków. Dzięki różnorodności smaków i składników odżywczych, soki mogą nie tylko urozmaicić i wzbogacić dietę młodych ludzi ale również zachęcać do nowych smaków i rodzajów owoców i warzyw.

Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

soki owocowesoki warzywneowoce

Wybrane dla Ciebie