Większość wyrzuca szypułki. Okazuje się, że to błąd

Sezon na truskawki trwa, a wielu ludzi stara się go maksymalnie wykorzystać, jedząc je nawet codziennie. Zwykle też owoce są zjadane, a zielone części lądują w koszu. Warto jednak zmienić przyzwyczajenia, bo szypułki okazują się być bardzo zdrowe.

Większość ludzi odrywa szypułki truskawek
Większość ludzi odrywa szypułki truskawek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.06.2023 | aktual.: 02.06.2023 21:45

Truskawki nieodłącznie kojarzą się z początkiem lata. Jedni preferują same owoce, inni jedzą truskawki z cukrem lub śmietaną, a jeszcze inni dodają do koktajli lub ciasta, co pokazuje, że truskawki są jednym z najbardziej lubianych, sezonowych owoców.

Większość ludzi, przygotowując je do jedzenia, postępuje podobnie, odcinając lub odrywając zielone szypułki i wyrzuca je do kosza. Okazuje się jednak, że warto zmienić przyzwyczajenie, a jedzenie zielonych części truskawek może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

Nie wyrzucaj szypułek z truskawek. Mają wyjątkowe właściwości

Truskawki zawierają w sobie wiele witamin, w tym m.in. te z grupy B, A i E oraz C. Co ciekawe, tej ostatniej mają więcej niż pomarańcze. Oprócz tego te sezonowe owoce są bogate w magnez, fosfor, wapń i błonnik. Mają też niski indeks glikemiczny i można je jeść także na diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dietetyczka Lily Soutter, cytowana przez leicestermercury.co.uk, zwraca uwagę na zwykle wyrzucane, zielone końcówki truskawek. Te - jak podkreśla - podobnie jak owoce, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, czyli związków chemicznych spowalniających proces starzenia. Dodatkowo wpływają też na odporność.

Jak jeść szypułki z truskawek?

Zielone części owoców można jeść razem z samymi truskawkami. Jeśli jednak komuś nie pasuje ich smak, z powodzeniem można je dodać razem z owocami do koktajlu. Szypułki można też zalać gorącą wodą i pić po wystudzeniu, a tak przygotowany napar sprawdzi się m.in. przy dolegliwościach związanych z układem moczowym.

Podobne właściwości i działanie mają też liście truskawek. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że można je zasuszyć i przygotowywać z nich napary jesienią lub zimą.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (9)