Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Azjatki uwielbiają jej zbawienne działanie
Woda po gotowanym ryżu ma zbawienne właściwości w pielęgnacji skóry. Wiedzą o tym Azjatki, które mogą poszczycić się piękną cerą. Podpowiadamy, jak ją stosować.
04.07.2020 | aktual.: 04.07.2020 16:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niewiele osób wie, że woda po gotowanym bez soli ryżu posiada wiele dobroczynnych składników, które mogą być przydatne w procesie dbania o urodę. Warto nie wylewać jej od razu po ugotowaniu ryżu, ale wykorzystać do świadomej i naturalnej pielęgnacji.
Woda po ryżu – zastosowanie
Woda po ryżu zawiera witaminy z grupy B, potas, cynk, magnez, żelazo i kwas foliowy. To właśnie ona jest jednym z sekretów pięknej cery Azjatek, które używają jej jak tonika. Taką wodę (bez dodatku soli i przypraw) wystarczy przelać do pojemnika z atomizerem i przechowywać w lodówce, gdzie może stać tydzień. Ryżowy tonik najlepiej stosować rano, tuż po przebudzeniu oraz wieczorem, po dokładnym demakijażu. Stosowanie takiego toniku doda twarzy blasku i zniweluje niedoskonałości.
Woda po ryżu nadaje się również do picia. Pomaga uporać się z wymiotami, nudnościami, biegunką i działa jak naturalny napój energetyczny, dlatego zaleca się spożywanie jej pół godziny przed treningiem. Dodatkowo możemy wzbogacić jej smak odrobiną miodu oraz przyprawami korzennymi.