Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Azjatki uwielbiają jej zbawienne działanie
Woda po gotowanym ryżu ma zbawienne właściwości w pielęgnacji skóry. Wiedzą o tym Azjatki, które mogą poszczycić się piękną cerą. Podpowiadamy, jak ją stosować.
Niewiele osób wie, że woda po gotowanym bez soli ryżu posiada wiele dobroczynnych składników, które mogą być przydatne w procesie dbania o urodę. Warto nie wylewać jej od razu po ugotowaniu ryżu, ale wykorzystać do świadomej i naturalnej pielęgnacji.
Woda po ryżu – zastosowanie
Woda po ryżu zawiera witaminy z grupy B, potas, cynk, magnez, żelazo i kwas foliowy. To właśnie ona jest jednym z sekretów pięknej cery Azjatek, które używają jej jak tonika. Taką wodę (bez dodatku soli i przypraw) wystarczy przelać do pojemnika z atomizerem i przechowywać w lodówce, gdzie może stać tydzień. Ryżowy tonik najlepiej stosować rano, tuż po przebudzeniu oraz wieczorem, po dokładnym demakijażu. Stosowanie takiego toniku doda twarzy blasku i zniweluje niedoskonałości.
Woda po ryżu nadaje się również do picia. Pomaga uporać się z wymiotami, nudnościami, biegunką i działa jak naturalny napój energetyczny, dlatego zaleca się spożywanie jej pół godziny przed treningiem. Dodatkowo możemy wzbogacić jej smak odrobiną miodu oraz przyprawami korzennymi.