Odchudzasz się? Jedz dwa większe posiłki zamiast pięciu małych
Jeśli chcesz schudnąć bez efektu jo-jo, jedz pięć małych posiłków dziennie – to zasada powtarzana przez wielu dietetyków jak mantra. Tymczasem okazuje się, że kluczem do trwałej utraty wagi może nie być wcale częste spożywanie małych porcji, lecz rozłożenie tej samej liczby kalorii jedynie na dwa posiłki.
Jeśli chcesz schudnąć bez efektu jo-jo, jedz pięć małych posiłków dziennie – to zasada powtarzana przez wielu dietetyków jak mantra. Tymczasem okazuje się, że kluczem do trwałej utraty wagi może nie być wcale częste spożywanie małych porcji, lecz rozłożenie tej samej liczby kalorii jedynie na dwa posiłki.
Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Medycyny Klinicznej i Eksperymentalnej w Pradze pokazuje, że osoby chore na cukrzycę typu 2, które jadły jedynie dwa razy dziennie, straciły więcej kilogramów niż wtedy, gdy mogły sobie pozwolić na tyle samo kalorii rozłożonych na sześć małych posiłków.
Do udziału w eksperymencie zaproszono 54 uczestników, którzy mieli przestrzegać dwóch różnych planów odchudzania, każdego przez 12 miesięcy. Najpierw walczyli ze zbędnymi kilogramami, stosując się do powszechnie zalecanej strategii: jedz często, ale niedużo. Drugi plan zakładał dwa bardziej obfite posiłki, ale zabraniał podjadania między nimi. W obu wariantach uczestnikom ograniczono dzienny limit kalorii o 500. Połowa badanych otrzymywała gotowe dania i regularnie kontaktowała się z dietetykiem.
Po zakończeniu odchudzania okazało się, że oba programy przyniosły rezultaty, choć były one bardziej spektakularne, kiedy ochotnicy jedli tylko dwa razy dziennie. Spożywanie przez trzy miesiące wyłącznie dużego śniadania i porządnego lunchu sprawiło, że stracili średnio 1,23 punkta w indeksie BMI. Natomiast kiedy mogli pozwolić sobie na sześć małych porcji, redukcja wagi była nieco mniejsza i wyniosła 0,82 punkta.
Przyjmuje się, że właściwe BMI, czyli wskaźnik masy ciała obliczany na podstawie stosunku wzrostu do wagi, mieści się w przedziale 18,5 – 24,9 punkta. Średnia wartość BMI u uczestników eksperymentu kształtowała się na poziomie 32,6.
Nie wszystkich specjalistów ds. żywienia przekonują jednak wyniki uzyskane przez naukowców z Pragi. Toby Smithson, rzeczniczka Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki (U.S. Academy od Nutrition and Dietetics) twierdzi, że spożywanie dwóch dużych posiłków dziennie nie jest realistycznym założeniem, ponieważ dla większości ludzi jedynym posiłkiem, który mogą zjeść w spokoju, jest obiad. Ekspertka dodaje, że szczególnie osoby chore na cukrzycę powinny zadbać o rozłożenie dawek glukozy na cały dzień.
Madelyn Fernstrom, dziennikarka „NBC Today” zajmująca się tematyką zdrowego odżywiania, uważa natomiast, że najważniejszym wnioskiem płynącym z praskiego badania jest to, że ludzie powinni ograniczyć ilość spożywanych w ciągu dnia porcji. – Chodzi głównie o zredukowanie liczby posiłków, bo to będzie się wiązało ze zmniejszeniem liczby kalorii – mówi. – Trzy posiłki dziennie wydają się bardziej realnym celem – dodaje. Fernstrom poleca treściwe śniadanie, średniej wielkości obiad i lekką kolację.
Zwolennicy „starego” planu, czyli pięciu małych porcji dziennie, nie zgadzają się jednak ze stwierdzeniem, że jeśli będziemy zjadać mniej posiłków, automatycznie zmaleje liczba przyjmowanych kalorii. Podkreślają przy tym, że podzielenie jedzenia na skromniejsze porcje i rozłożenie ich w czasie ułatwia trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Tekst: na podst. Dailymail.co.uk/Izabela O’Sullivan
(ios/sr), kobieta.wp.pl