UrodaOlej arganowy. Na co zwracać uwagę, chcąc kupić ten oryginalny?

Olej arganowy. Na co zwracać uwagę, chcąc kupić ten oryginalny?

Arganowe szaleństwo trwa. Cudowny marokański olej podbił serca wielu Polek. Okazał się świetnym kosmetykiem do twarzy, ciała i włosów. Z powodzeniem sprawdza się także w kuchni. Do celów spożywczych używamy jednak innej odmiany. Co odróżnia olej kosmetyczny od spożywczego? I na co zwracać uwagę, chcąc kupić ten właściwy, oryginalny produkt?

27.02.2014 | aktual.: 24.09.2015 09:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Arganowe szaleństwo trwa. Cudowny marokański "olejek arganowy" podbił serca wielu Polek. Okazał się świetnym kosmetykiem do twarzy, ciała i włosów. Z powodzeniem sprawdza się także w kuchni. Do celów spożywczych używamy jednak innej odmiany. Co odróżnia olej kosmetyczny od spożywczego? I na co zwracać uwagę, chcąc kupić ten właściwy, oryginalny produkt?

Stuprocentowy, ekologiczny olej arganowy odznacza się wysoką jakością, która ma swoje odzwierciedlenie w cenie. Jednak dobroczynne właściwości, uniwersalne zastosowanie i wydajność sprawiają, że zakup z pewnością okażę się dobrą inwestycją dla naszego zdrowia i urody.

Towar luksusowy

Argania, z której owoców produkuje się olej, jest rośliną endemiczną i została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Pozyskiwanie owoców arganii i produkcja oleju to żmudny, długotrwały proces. Olej jest tłoczony tradycyjną metodą przez Marokanki. Pierwszy etap produkcji polega na zmiażdżeniu orzecha i wyłuskaniu nasion. Później mieli się je w kamiennych żarnach. Tak powstaje oleista maź, z której ręcznie wyciska się olej. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba aż 30 kg owoców.

Olej kosmetyczny a spożywczy – różnice

Olej kosmetyczny ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Tłoczony na zimno, posiada charakterystyczny złoty kolor. Jest praktycznie bezzapachowy, przeznaczony do użytku zewnętrznego. Jako samodzielny produkt można wmasowywać go w twarz i dekolt, stosować jako balsam do ciała, serum do włosów i paznokci.

Z kolei olej arganowy spożywczy jest wytwarzany z prażonych owoców arganii, wyróżnia go orzechowy zapach i smak. Ma także ciemniejszą barwę niż kosmetyczny. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięsa, grillowanych warzyw i składnik słodkiego dipu (amlou). Dzięki wysokiej zawartości cennych kwasów tłuszczowych może stanowić wartościowe uzupełnienie diety.

Wskazówki dla kupujących

Ogromna popularność oleju arganowego sprawia, że jest on dziś łatwo dostępny w wielu drogeriach i sklepach z kosmetykami naturalnymi. Oferta jest bardzo szeroka, ale pamiętajmy – tylko oryginalny produkt zawierający 100% oleju z Maroka posiada bogate właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. Na co powinniśmy zwrócić uwagę w czasie zakupów, by nie paść ofiarą nieuczciwych sprzedawców? Oto kilka wskazówek.

Jeśli olej przeznaczony do pielęgnacji twarzy i ciała pachnie orzechami (i ma niższą cenę), to z pewnością jest to olej spożywczy, sprzedawany jako kosmetyczny. − Olej do celów kosmetycznych ma wyższą cenę, gdyż jest droższy w produkcji (poddaje się go filtrowaniu) i stosowany miejscowo wykazuje cenne właściwości pielęgnacyjne (m.in. spłyca zmarszczki i blizny, działa kojąco na podrażnienia, pomaga w walce z cellulitem) – mówi Agnieszka Śliwka-Gumienna z działu marketingu Maroko Produkt.

Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Oryginalny olej z Maroka jest jednym z droższych olejów kosmetycznych. Mało prawdopodobne więc, że nabędziemy go za cenę 10zł/100 ml, z drugiej strony nie jest on tak drogim produktem jak np. olej z opuncji figowej. Działa tu jednak rynkowe prawo popytu i podaży. Z racji niezwykłej popularności wśród klientów i zwiększonego zapotrzebowania na olej arganowy wzrosła także jego cena, która nie zawsze oznacza wysoką jakość. Warto pamiętać, że olej kosmetyczny jest z reguły droższy od spożywczego.

Olej arganowy ma płynną, klarowną postać, nie krzepnie w temperaturze pokojowej. To niezwykle istotne, gdyż olej arganowy jako produkt rzadko występujący i cenny, często jest rozcieńczany parafiną, olejem rzepakowym i słonecznikowym. Najbardziej wartościowy jest produkt, który zawiera w opisie informację: 100% oleju arganowego (argan oil). Certyfikat. Najlepszą gwarancją najwyższej jakości i oryginalności oleju jest certyfikat. Na opakowaniu powinien widnieć znaczek certyfikatu np. ECOCERT, wydawanego produktom naturalnym i ekologicznym. Mamy wtedy pewność, że nabywamy oryginalny olej, od sprawdzonego producenta i importera.

Olej czy olejek?

Ostatnią ważną kwestią jest prawidłowe nazewnictwo. Dość często możemy się spotkać z określeniem „olejek”, stosowanym wymiennie z „olej”. A to zasadnicza różnica. Olej roślinny to ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego, który w temperaturze pokojowej ma postać płynną, z kolei olejek (eteryczny) to skoncentrowana najczęściej ciekła substancja pozyskiwana z konkretnej części rośliny, posiadająca charakterystyczny zapach lub smak.

Olejek trzeba rozpuścić w oleju lub innej cieczy, aby stosować go bezpośrednio na skórę. Można również tworzyć mieszanki kilku olejów roślinnych i nadawać im określony zapach dodając kilka kropel olejku eterycznego. Jeśli zależy nam na czystym oleju pozyskiwanym z owoców arganii, bez dodatków naturalnych, czy syntetycznych, wybierzmy produkt pod nazwą oleju arganowego.

Znajomość tych istotnych faktów na temat oleju arganowego z pewnością pomoże nam dokonać dobrego wyboru i nabyć oryginalny produkt.

Na podstawie Maroko Produkt/(gabi), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Komentarze (36)