ycipk-3pt21m

Olej konopny na twarz. Właściwości i zastosowanie oleju konopnego

Olej konopny jest znany od setek tysięcy lat. Drogocenne składniki były wykorzystywane zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni czy podczas leczenia. Obecnie coraz więcej osób sięga po olej konopny, którego skład jest oparty na drogocennych minerałach. Sprawdźmy, co warto wiedzieć o oleju konopnym.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olej konopny znalazł zastowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce
Olej konopny znalazł zastowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce (123RF)
ycipk-3pt21m

Olej konopny — rodzaje

Olej konopny jest pozyskiwany z konopi siewnych, które różnią się od konopi indyjskich. W ich składzie znajduje się bowiem THC (tetrahyrocannabinol) będący narkotykiem. Wiele osób rezygnuje z kupna oleju konopnego, bojąc się, że jest on tożsamy z konopiami indyjskimi. Istnieją jednak różnice pomiędzy obiema roślinami.

Możemy wyróżnić olej konopny z nasion konopi siewnej oraz olej konopny z kwiatów konopi siewnej, które wykazują szerokie zastosowanie w kosmetyce, w kuchni, a także w innych dziedzinach (np. w malarstwie — olej konopny jest wykorzystywany do produkcji farb).

ycipk-3pt21m

Olej konopny z nasion — składniki i zastosowanie

Olej konopny z nasion jest tłoczony na zimno, dlatego zachowuje większość składników. Z tego względu jest najczęściej składnikiem kosmetyków. Jednak można go stosować doraźnie w trakcie leczenia bądź w czasie diety.

W składzie oleju konopnego z nasion znajdziemy przede wszystkim kwas Omega-3 i kwas Omega-6 będące w idealnych proporcjach 3:1. Dzięki temu stosowanie doustne oleju konopnego zapobiega rozwojowi różnych chorób (w tym cukrzycy czy miażdżycy).

Olejku konopnego warto dodać do szamponu lub odżywki do włosów, ponieważ je pielęgnuje. Wzmacnia również paznokcie, które mają tendencje do łamania się.

ycipk-3pt21m

Ponadto olej konopny wykazuje właściwości przeciwzapalne i łagodzące.

Olej konopny z kwiatów — składniki i zastosowanie

Olejek konopny z kwiatów jest nazywany również olejkiem CBD, ponieważ zawiera bardzo silną substancję, kannabidiol. W odróżnieniu od oleju z marihuany ma wyłącznie właściwości prozdrowotne.

Olejek z kwiatów pomaga w leczeniu nowotworów (np. białaczki). Wykorzystuje się go także w czasie kuracji chorób nerwowych i psychicznych (np. schizofrenii).

ycipk-3pt21m

Olejek konopny reguluje funkcjonowanie układu immunologicznego oraz jest wykorzystywany podczas terapii alkoholowych. Może być stosowany doraźnie jak olej konopny z nasion, ponieważ również ma właściwości przeciwzapalne.

Olej konopny na twarz — jak stosować?

Olej konopny nawilża skórę, dlatego można go stosować doraźnie lub dodać kilka kropel do kremu do twarzy. Poza tym jest idealnym remedium na choroby skóry, szczególnie w przypadku osób, które mają atopowe zapalanie skóry lub łuszczycę.

Na WP radarOkazji znajdziesz bogatą ofertę kosmetyków do twarzy.

Olej konopny delikatnie wygładza blizny, wyrównuje kolor, chroniąc nie tylko cerę dojrzałą przed kolejnymi zmarszczkami, ale także cerę suchą i cerę wrażliwą.

Olej konopny — czy istnieją skutki uboczne stosowania?

W przypadku zastosowania oleju konopnego w kosmetyce skutki uboczne praktycznie nie występują, choć w każdym przypadku zastosowania naturalnego środka należy wykonać próbę uczuleniową.

Do skutków ubocznych najczęściej pojawiających się po rozpoczęciu przyjmowania oleju konopnego doraźnie należy biegunka oraz skurcze w okolicy brzucha, ponadto może zmniejszyć się ilość płytek krwi.

Z tego względu osoby, które mają chorobę wieńcową, powinny zgłosić się do lekarza prowadzącego kontrolującego dawkowanie oleju konopnego.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3pt21m