ycipk-3dugev

Olej z amarantusa - drogocenne właściwości i zasady stosowania

Amarantus to inna nazwa szarłatu, rośliny, która występuje w Polsce. Często zdobi nasze ogrody, jednak coraz częściej wykorzystujemy ją w kuchni oraz w kosmetyce. Amarantus nawilża i odżywia skórę. Jest źródłem witamin oraz minerałów. Co jeszcze warto wiedzieć o amarantusie?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olejek z amarantusa jest źródłem witaminy E nazywanej witaminą młodości
Olejek z amarantusa jest źródłem witaminy E nazywanej witaminą młodości (Fotolia)
ycipk-3dugev

Amarantus- charakterystyka

Amarantus został przywieziony do Europy z Ameryki Południowej. Indianie uważali, że jest to roślina święta. Traktowali ją również jako warzywo. Kwiatostany szarłatu są bardzo długie, zwisają wzdłuż łodygi. Roślina ma piękne kwiaty w intensywnym różowym kolorze, dlatego często jest spotykana w ogrodach. Ich barwa może być również złocista, fioletowa, czerwona bądź zielona.

Z nasion amarantusa tłoczonych na zimno jest pozyskiwany olej, który wykazuje właściwości prozdrowotne. Ponadto amarantus jest wykorzystywany także w kuchni. Można go dodać do sałatki, koktajlu lub wykorzystać jako przyprawę do wyrobów cukierniczych.

ycipk-3dugev

Olej z amarantusa — składniki

Olej z amarantusa jest przede wszystkim źródłem antyutleniaczy, w tym nienasyconego węglowodoru skwalenu, którego najwięcej jest w wątrobie rekina, pszenicy oraz ryżu. Skwalen tworzy również płaszcz lipidowy naskórka.

Ponadto w skład oleju z amarantusa wchodzi kwas oleinowy i kwas linolowy. Kwas oleinowy wspomaga odchudzanie, pracę serca oraz regenerację komórek. Kwas linolowy jest silnym antyoksydantem spowalniającym rozwój komórek odpowiedzialnych za występowanie nowotworu. Nawilża także skórę oraz wypełnia przestrzenie międzykomórkowe, stanowiąc formę cementu.

W oleju z amarantusa znajduje się także witamina E chroniąca skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Może być stosowana w przypadkach stanów zapalnych, a także alergii.

ycipk-3dugev

Olej z amarantusa — właściwości

Olej z amarantusa ze względu na występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych jest budulcem warstwy ochronnej skóry, chroniąc ją przed zanieczyszczenia, drobnoustrojami i bakteriami. Jednocześnie sprawia, że skóra jest odpowiednio nawilżona, a zarazem odżywiona. Olej z amarantusa wspomaga regenerację komórek, w tym wypełnia zmarszczki. Zwalczając wolne rodniki, spowalnia proces starzenia się skóry. Będzie dobrym wyborem dla kobiet i mężczyzn z cerą dojrzałą.

Ze względu na właściwości antybakteryjne może być skuteczny w walce ze zmianami trądzikowym. Olej z amarantusa jest również polecany do skóry atopowej oraz cery suchej.

Pielęgnuj swoją skórę z kosmetykami do twarzy z WP radarOkazji.

Amarantus warto stosować również w przypadku odleżyn czy siniaków, a także, jeśli chcemy przyspieszyć proces gojenia się rany. Olej z amarantusa jest polecany osobom starszym, ponieważ wspomaga pracę wątroby.

Możemy także wykorzystać amarantus w walce z łupieżem, przygotowując maskę amarantusową do włosów.

Olej z amarantusa — zasady stosowania

Olej z amarantusa jest dostępny w aptekach i drogeriach internetowych. Można go stosować bezpośrednio na skórę. Wystarczy nanieść na wybrany punkt trzy krople, a następnie rozsmarować palcem. W tym wypadku zalecane jest stosowanie oleju z amarantusa na noc, ponieważ pozostawia na ciele delikatną smużkę, która wolno się wchłania.

Olej z amarantusa możemy również pić, działając na skórę od wewnątrz. Jedną łyżkę oleju dziennie należy pić podczas posiłku.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3dugev