Orzeźwiająca zupa na letnie upały
Chłodnik to klasyka wakacyjnej kuchni. Kto by miał ochotę na gorący rosół, gdy z nieba leje się żar?
05.07.2015 | aktual.: 05.07.2015 15:31
Chłodnik to zupa wywodząca się z kuchni litewskiej, której podstawę stanowi ugotowana botwina (czyli młode buraki wraz z liśćmi) zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną oraz dodatkami, takimi jak surowy ogórek, koperek, rzodkiewka, czosnek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej także szyjki rakowe.
Chłodnik doczekał się wielu wariacji - przyrządza się go obecnie w wersji z aromatycznymi ziołami, z pieczonym lub wędzonym kurczakiem, z mleczkiem kokosowym, a nawet z papryką - na ostro.
Na filmie zobaczycie - krok po kroku - jak przygotować podstawową wersję chłodnika. Polecamy tę zupę zawłaszcza osobom dbającym o linię. 200-gramowa porcja tej zupy ma zaledwie 120 kcal.