Owoc guarany czy guarana w proszku? Właściwości i zastosowanie guarany
Guarana od wielu lat jest znana i wykorzystywana w rejonach Ameryki Południowej. Obecnie jej właściwości doceniane są również w Europie, szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie i odchudzających się. Co wyróżnia guaranę, jakie ma zastosowanie oraz jak właściwie ją stosować?
19.09.2018 14:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kilka słów o guaranie
Guarana, znana również jako cierniopląt czy osmęta, jest rośliną pochodzącą z Brazylii. Nazwa pochodzi od gorzko-kwaśnego napoju przyrządzanego z nasion tej rośliny przez plemię Guarani. Guarana sprzedawana jest najczęściej w postaci proszku o pomarańczowej barwie, neutralnym zapachu i cierpkim smaku. Kwaśno-gorzki smak guarany jest bardzo orzeźwiający, dlatego jest idealnym dodatkiem do koktajli, soków czy jogurtów. Guaranę wyróżnia największa możliwa synteza kofeiny, dlatego znana jest ze swoich pobudzających właściwości. Guarana zawiera cztery razy więcej kofeiny niż ziarna kakaowca.
Właściwości guarany
Substancją aktywną guarany jest guaranina, której skład chemiczny jest zbliżony do kofeiny. Kofeina również jest składnikiem guarany, tak jak i cholina, adenina, teofilina czy teobromina. Guarana doceniana głównie za właściwości pobudzające, pozytywnie wpływa również na układ nerwowy. Poprawia pamięć i koncentrację, a także eliminuje niewielkie zaparcia. Produkty z dodatkiem guarany świetnie sprawdzą się również przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym, słabej odporności, bólach głowy, migrenie, depresji, stanach nerwicowych i w sytuacjach stresowych.
Guarana na odchudzanie
Popularność guarany znacznie wzrosła, kiedy okazało się że posiada właściwości odchudzające. Po pierwsze, guarana wywołuje efekt termogeniczny, podczas którego tkanka tłuszczowa spala się zdecydowanie szybciej. Po drugie, produkty z guaraną wpływają na zachowanie dobrego samopoczucia i nastroju, co pomaga zahamować chęć do sięgnięcia po słodkie smakołyki czy przekąski. Dlatego włączenie guarany do codziennej diety może wspomóc proces zrzucania zbędnych kilogramów.
Guarana dla aktywnych fizycznie
Napój czy sok z guaraną perfekcyjnie zastąpią pobudzający kubek kawy. Spożycie guarany przed treningiem pozwoli na lepszą koncentrację i efektywność w trakcie ćwiczeń. Guarana pozwala utrzymać pobudzenie nawet przy długich i bardzo intensywnych treningach. Po guaranę w proszku sięgają osoby, którym zależy na spaleniu tkanki tłuszczowej. Kofeina zawarta w guaranie pozwala usunąć nadmiar wody z organizmu oraz zmniejsza uczucie łaknienia. Guarana stanowi częsty składnik do preparatów przedtreningowych, ponieważ poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki właściwościom guarany można trenować ciężej, dłużej i efektywniej.
Zobacz także
Jak stosować guaranę?
Guarana powinna być spożywana w niewielkich ilościach, zarówno jako suplement przy aktywności fizycznej jak i odchudzaniu. Guarana sprzedawana jest w proszku i tabletkach. Ta pierwsza lepiej się wchłania i jest bardziej wydajna. Zalecana dawka guarany to około 50-75 mg dziennie, najlepiej przed południem. Można też rozdzielić przyjmowanie guarany i tuż po przebudzeniu dodać do posiłku czy napoju 50 mg proszku, a drugie 50 mg przyjąć po południu. Nie powinno się przekraczać dawki 100 mg na dobę. Nie zaleca się też stosowania guarany na noc, gdyż jej pobudzające właściwości mogą spowodować problemy ze snem.