Pełnoziarniste produkty - podstawa zdrowej diety
Kromka pełnoziarnistego pieczywa, płatki owsiane - naukowcy zachęcają, aby każdego dnia w naszym menu znalazły się trzy porcje pełnoziarnistych produktów. Najnowsze badania wskazują na liczne zdrowotne korzyści płynące z systematycznego spożywania pełnych ziaren. Warto wiedzieć, jakie efekty przynosi spożywanie takich produktów jak płatki owsiane czy pełnoziarniste pieczywo.
Dobre dla serca
W jednym z badań cytowanych przez CNN wykazano, że jedzenie porcji produktów pełnoziarnistych każdego dnia może znacząco przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, chorób zakaźnych, cukrzycy, raka i chorób układu oddechowego.
Z innego badania, opublikowanego w najnowszym wydaniu magazynu "Circulation", wynika, że spożywanie trzech porcji produktów pełnoziarnistych, może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego zgonu spowodowanego chorobami sercowo-naczyniowymi o ok. 25 proc.
W kuchni wykaż się kreatywnością
Może produkty pełnoziarniste nie są postrzegane jako coś pysznego, czym chętnie będziemy się zajadać, jednak należy podkreślić ich liczne właściwości zdrowotne. Poza tym w internecie można znaleźć szereg przepisów i pomysłów na przygotowanie smacznych posiłków z wykorzystaniem właśnie produktów pełnoziarnistych.
Sałatka z komosą ryżową
Z powodzeniem możesz mieszać biały ryż z ryżem brązowym, a pełnoziarnista kromka chleba może być alternatywą dla białego pieczywa. Komosa ryżowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Oczywiście nie można oczekiwać, że jakość naszego zdrowia i życia ulegnie drastycznej poprawie tylko za sprawą tej jednej zmiany. Ważna jest systematyczność.
Zaplanuj dietę
- Nasze badania pokazują, że produkty z pełnego ziarna mają istotne właściwości zdrowotne i planując swoją dietę warto mieć je na uwadze - wyjaśnia dr Qi Sun, autor badań.
Bogate w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B
Produkty pełnoziarniste są bogatsze w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wspomagają proces regulowania poziomu cukru we krwi, zmniejszają również stany zapalne w organizmie. Liczne badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą więcej produktów pełnoziarnistych, w porównaniu do osób sięgających po przetwarzane węglowodany, mają niższe ryzyko cukrzycy i chorób serca. Przy produkcji m.in. białej mąki czy ryżu, w procesie oczyszczania, ziarna tracą wiele cennych składników odżywczych. Produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, białko, cynk, żelazo, magnez.