GotowaniePrzepisyPenne i farfalle - makarony bez tajemnic

Penne i farfalle - makarony bez tajemnic

Penne i farfalle - makarony bez tajemnic
04.12.2006 10:17, aktualizacja: 27.06.2010 16:00

Uwielbiasz włoską kuchnię i chciałabyś wreszcie sama upichcić coś typowo włoskiego. Decydujesz się, oczywiście, na makaron. Wreszcie znalazłaś smakowity przepis „penne z...”. Ale co to właściwie jest to penne? Przyglądasz się podejrzliwie fotografii przedstawiającej włoską potrawę. My, pomożemy ci rozszyfrować najpopularniejsze makaronowe nazwy.

Uwielbiasz włoską kuchnię i chciałabyś wreszcie sama upichcić coś typowo włoskiego. Decydujesz się, oczywiście, na makaron. Wreszcie znalazłaś smakowity przepis „penne z...”. Ale co to właściwie jest to penne? Przyglądasz się podejrzliwie fotografii przedstawiającej włoską potrawę. My, pomożemy ci rozszyfrować najpopularniejsze makaronowe nazwy.

Świeży albo suszony

Dzieje makaronu są naprawdę długie, chociaż popularnością makaronowe kluski zaczęły cieszyć się dopiero w XVIII wieku! Wcześniej było to danie, pomimo swojej prostoty, jedzone jedynie w bogatych domach, i to też sporadycznie.

Gotowe makarony do kupienia w sklepach pojawiły się po raz pierwszy w Neapolu. Na północy Włoch jednak do dnia dzisiejszego zachował się zwyczaj wyrabiania swojego własnego, świeżego makaronowego ciasta, podczas gdy na południu bardziej popularne są makarony suszone.

Wielka różnorodność

Rodzajów makaronu Włosi wyrabiają wiele. Często do konkretnej potrawy jest potrzebny jeden określony jego typ. Niektóre rodzaje makaronów można jednak stosować zamiennie. Pomimo tego, Włosi przywiązani są bardzo do tradycji, więc na przykład do dania z sosem bolognese zaserwują nam raczej długie wstążki zwane tagliatelle (podczas, gdy w polskich restauracjach danie to najczęściej przyrządzone będzie ze spaghetti). Pomimo jednak tej pewnej dowolności warto poznać nazwy poszczególnych makaronów, które możemy zamówić w restauracji czy kupić w sklepie, by przyrządzić włoską kolację dla rodziny lub przyjaciół.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Makarony długie

Spaghetti – najbardziej popularny na świecie włoski rodzaj makaronu. Jest długi, okrągły i stosunkowo cienki. Dużą jego zaletą jest uniwersalność. Włosi sami podkreślają, że spaghetti nadaje się do prawie wszystkich sosów.

Maccheroni – stara, sycylijska nazwa, pod którą może kryć się bardzo wiele rodzajów makaronu. Często jednak w przepisach w ten sposób określany jest makaron długi, nieco grubszy od spaghetti, w środku z dziurką (macheroni można też opisać jako długie, wąskie rurki).

Pappardelle – długie, szerokie wstążki z lekko ząbkowanym brzegiem.

Tagliatelle – bardzo popularny makaron wstążkowy, który sprzedawany jest zazwyczaj zwinięty w gniazdkach. Jest nieco węższy od pappardelle i ma gładkie brzegi. Często można go również spotkać w wersji tagliatelle verde. Będzie wówczas zielony, co oznacza, że ciasto wyrobione zostało z dodatkiem szpinaku (a to niewątpliwie podnosi jego walory smakowe).

Capellini – makaron długi i bardzo wąski (określany u nas jako nitki). Świetnie nadaje się do zup, chociaż można również znaleźć przepisy na makaronowe dania z sosem, w którym właśnie ten rodzaj włoskiego przysmaku jest zalecany (np. z niektórymi rodzajami sosów pomidorowych, jak na przykład z sosem caprese).

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Makarony krótkie

Penne – bardzo popularne na całym świecie, krótkie, ale dość szerokie rurki, ukośne na końcach. Mogą być gładkie (lisce) bądź karbowane (rigate). Swoją nazwę zawdzięczają używanym kiedyś do pisania gęsim piórom, których końce były ucinane właśnie ukośnie.

Farfalle – nazwa znaczy tyle co... motylki. Skojarzenie jak najbardziej słuszne, choć w Polsce ten rodzaj makaronu określamy również jako kokardki.

Fusilli – małe spiralnie skręcone kluseczki.

Conchiglie – makaron przypominający swoim kształtem muszelki. Występuje w bardzo różnych rozmiarach, od tych najmniejszych, które świetnie nadają się do zup, przez te średnie podawane z różnymi sosami, aż po te duże, które można nadziewać.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Makarony do nadziewania

Ravioli – małe pierożki, które, w zależności od swojego nadzienia, pasują do bardzo wielu dań. Mogą być okrągłe, choć najczęściej są kwadratowe, z ząbkowanym brzegiem. Najpopularniejsze są te nadziewane ricottą i szpinakiem, lub mięsem.

Tortellini – małe, okrągłe pierścionki z różnego rodzaju nadzieniem w środku. Wywodzą się z okolic Bolonii i tam podobno wciąż robi się najsmaczniejsze tortellini na całym świecie. Podobnie jak ravioli, my możemy kupić je w naszych sklepach jako produkt gotowy.

Lasagne – wielkie makaronowe płaty wykorzystywane do znanej włoskiej potrawy występującej pod tą samą nazwą. Zazwyczaj prostokątne, łatwo dają się układać w formie do zapiekania.

Cannelloni – duże rurki, które świetnie nadają się do faszerowania, a następnie zapiekania pod sosem i serem. Ich najbardziej popularne wypełnienie to nadzienie z ricotty i szpinaku, chociaż równie chętnie jedzone są także w wersji mięsnej.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Źródło artykułu:WP Kobieta