GotowaniePrzepisyPieczone pierogi z malinami

Pieczone pierogi z malinami

Sezon na letnie owoce w pełni, dlatego warto poeksperymentować w kuchni i przyrządzić nietypowe, bo pieczone pierogi z malinowym farszem.

Pieczone pierogi z malinami
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

16.07.2015 | aktual.: 17.07.2015 11:16

Sezon na letnie owoce w pełni, dlatego warto poeksperymentować w kuchni i przyrządzić nietypowe, bo pieczone pierogi z malinowym farszem. Autorka przepisu - Paulina Krajewska z bloga Justmydelicious - zapewnia, że to danie doskonale sprawdzi się w ramach letniego obiadu, ale można je również traktować jako przekąskę w ciągu dnia (zamiast batonika) albo bezpieczne danie na imprezy - smakołyk typu "finger food". Blogerka dodaje, że ta wersja pierogów jest na tyle smaczna, że warto przygotować podwójną wersję ciasta, aby zbyt szybko nie zniknęły ze stołu.

Składniki na ciasto na około 20 pierogów: 2 szklanki mąki żytniej, 1/2 kostki miękkiego masła, 3-4 łyżek cukru, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3-5mm, a następnie wykrawaj z niego kółka, np. przy pomocy szklanki lub specjalnej metalowej ramy.

Dodatkowo należy przygotować około 1/2-3/4 szklanki świeżych malin.

Na każdy krążek wykładaj maliny (u mnie po dwie). Zlep dokładnie brzegi ciasta. Pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180 stopniach C przez około 25 minut, do czasu aż będą złociste.

Sugestie: do ciasta możesz dodać odrobinę cynamonu lub kardamonu. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Jeśli ciasto za bardzo się klei możesz dodać do niego trochę więcej mąki. Jeśli chcesz, aby twoje pierożki po upieczeniu pięknie lśniły, muśnij je roztrzepanym jajkiem, gdy już ułożysz je na blasze. Pieczone pierogi możesz podać z gęstym owocowym dipem, bitą śmietaną, gęstą kremówką, czy też z ciepłą polewą czekoladową. Do farszu możesz wykorzystać również mrożone owoce, ale po rozmrożeniu należy je dokładnie odcedzić z nadmiaru wody, aby ciasto podczas pieczenia nie podmokło.

Wersja light: użyj śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, ciemnym cukrem muscovado, stewią w proszku lub ksylitolem. Możesz też zupełnie z niego zrezygnować, jeśli twoje owoce są wystarczająco słodkie.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)