Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami
Pierogi z mięsem należą do jednym najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Ciekawym farszem będzie ten przygotowany z kaczki z dodatkiem suszonej śliwki. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka węgierka".
22.12.2016 | aktual.: 05.02.2019 13:48
Składniki na ciasto na pierogi:
- 800 g mąki pszennej
- około 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soli
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, które będzie na początku dość luźne i miękkie. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz:
*
2 piersi z kaczki
*
1 marchewka
*
1 pietruszka
*
kawałek korzenia selera
*
2 listki laurowe
*
1 ziele angielskie
*
6 suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (tylko do przykrycia składników). Gotujemy około 30 minut, tak aby mięso się ugotowało. Po ugotowaniu odcinamy skórkę z filetów i mielimy mięso z dodatkiem ugotowanej jednej marchewki oraz korzenia pietruszki. Do mielonego mięsa dodajemy śliwki, doprawiamy farsz solą, pieprzem. Ciasto rozwałkujemy na grubość około 2mm. Wykrawamy szklanką krążki i nakładamy farsz łyżką. Zlepiamy i gotujemy po kilka pieróg w osolonej wodzie. Podajemy z z rumianą cebulką oraz kwaśną śmietaną.
Zobacz także