GotowaniePrzepisyPierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem należą do jednym najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Ciekawym farszem będzie ten przygotowany z kaczki z dodatkiem suszonej śliwki. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka węgierka".

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami
Źródło zdjęć: © www.sliwkawegierka.pl

22.12.2016 | aktual.: 05.02.2019 13:48

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 800 g mąki pszennej
  • około 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, które będzie na początku dość luźne i miękkie. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz:

*

2 piersi z kaczki

*

1 marchewka

*

1 pietruszka

*

kawałek korzenia selera

*

2 listki laurowe

*

1 ziele angielskie

*

6 suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (tylko do przykrycia składników). Gotujemy około 30 minut, tak aby mięso się ugotowało. Po ugotowaniu odcinamy skórkę z filetów i mielimy mięso z dodatkiem ugotowanej jednej marchewki oraz korzenia pietruszki. Do mielonego mięsa dodajemy śliwki, doprawiamy farsz solą, pieprzem. Ciasto rozwałkujemy na grubość około 2mm. Wykrawamy szklanką krążki i nakładamy farsz łyżką. Zlepiamy i gotujemy po kilka pieróg w osolonej wodzie. Podajemy z z rumianą cebulką oraz kwaśną śmietaną.

Źródło artykułu:WP Kuchnia
pierogikaczkakuchnia polska
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)