Pierwsza praca – dlaczego jest tak ważna?
Najczęściej pierwsza praca podejmowana jest w czasie studiów. Młodzi ludzie pragną mieć swoje pieniądze, by móc nieco uniezależnić się od swoich rodziców. Studenci chcą być coraz bardziej samodzielni i mieć moc decydowania o sobie. Rozpoczęcie pracy z pewnością pozwoli im na to, ale też umożliwi przygotowanie się do dorosłego życia oraz zdobycie kompetencji, które przydadzą im się w przyszłości.
27.11.2019 16:40
Co cenią pracodawcy?
Oczywiście, że doświadczenie i wykształcenie są bardzo ważne. Niestety, podejmując pracę podczas studiów, pierwszego zazwyczaj jeszcze nie będziesz miał, a do drugiego będziesz dopiero dążył. Jeśli jednak zdobędziesz podstawowe kompetencje miękkie, których możesz nauczyć się właśnie w pierwszej pracy, drzwi większości pracodawców będą stały przed tobą otworem.
Okazuje się, że na żadnym stanowisku nie musisz od razu umieć wszystkiego. Po to podejmujesz pracę, by się tego nauczyć i z czasem stać się ekspertem w swojej dziedzinie. Kompetencje miękkie są za to nieodzowne.
Według badań przeprowadzonych przez Uniwersytet SWPS, do tych podstawowych, cenionych przez każdego szefa, należą:
a. wytrwałość, czyli wkładanie wysiłku w wykonywane zadania,
b. docenianie współpracowników,
c. pokojowe rozwiązywanie konfliktów,
d. wykonywanie poleceń zgodne z instrukcjami, czyli słuchanie i czytanie ze zrozumieniem,
e. kultura osobista.
Dlaczego warto pracować podczas studiów?
Pierwszą pracę bardzo często podejmuje się w czasie nauki w szkole wyższej. Pozwala ona nie tylko na zarobienie pieniędzy, ale też na zdobycie dodatkowych kompetencji, które będą potrzebne na każdym etapie kariery i w całym przyszłym życiu – prywatnym i zawodowym.
Samo połączenie nauki z pracą umożliwia wykształcenie zdolności prawidłowego organizowania swojego czasu oraz realizacji poszczególnych zadań w założonych terminach. Odpowiedzialność, asertywność oraz współpraca w grupie to kolejne kompetencje społeczno-zawodowe niezbędne nie tylko w pracy, ale również w codziennym życiu.
Podjęcie pracy w czasie studiów pozwala na zdobycie doświadczenia przede wszystkim w zakresie kompetencji społecznych. Dowiesz się, w jaki sposób zrozumiale komunikować się z innymi, jak motywować ich do działania, z chęcią i odwagą podejmować się wykonywania nowych zadań.
Gdzie pracować w czasie studiów?
Studenci najczęściej decydują się na podjęcie pracy w gastronomii. Świetnym miejscem są m.in. restauracje McDonald’s. Zapewnione szkolenia, perspektywa rozwoju i szybkiego awansu oraz możliwość dostosowania godzin pracy do twoich potrzeb, pozwolą na skuteczne łączenie pracy z nauką.
W McDonald’s każdy pracownik może ukształtować swoje miękkie kompetencje, które są tak potrzebne w życiu osobistym i zawodowym. To tutaj nauczysz się wytrwałości w dążeniu do celu, doceniania współpracowników oraz prawidłowego komunikowania się z nimi, a co za tym idzie – również rozwiązywania konfliktów bez eskalowania negatywnych emocji.
W pierwszej pracy będziesz miał okazję wyćwiczyć się w dbaniu o estetykę swojego miejsca pracy oraz kulturę osobistą, a także w wykonywaniu zadań zgodnie z instrukcjami. Każda z tych kompetencji jest wysoko ceniona przez wszystkich pracodawców – nie tylko w McDonald’s.
Już od pierwszego roku studiów warto więc podejmować świadome kroki w celu rozwijania swojej kariery zawodowej.
Materiał powstał we współpracy z Partnerem McDonald’s