FitnessPij seler. Spala tłuszcz i odmładza

Pij seler. Spala tłuszcz i odmładza

Nie tylko oczyszcza organizm, ale też likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. To tylko niektóre z zalet selera.

Pij seler. Spala tłuszcz i odmładza
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Ingrid Hintz-Nowosad

29.07.2016 | aktual.: 02.08.2016 15:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bez niego nie może obejść się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Seler naciowy - bo o nim mowa - jest nie tylko niskokaloryczny, ale też świetnie radzi sobie z toksynami w organizmie. Pobudza przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty uboczne tego procesu tj. kwas moczowy, który osadzając się w tkankach, doprowadzić może do poważnych chorób stawów.

Selerowy koktajl
To dobry napój dla wszystkich, którzy jedzą zbyt dużo produktów białkowych, wówczas bowiem mamy zbyt wysoki poziom kwasu moczowego.
To też prawdziwa bomba witaminowa - seler naciowy zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Ma w sobie też naturalną wit. B-kompleks łącznie z kwasem foliowym i wit. PP. Zawartość beta-karotenu zależy od odmiany - w tych o jaśniejszych łodygach jest go mniej. Seler dostarcza też wielu składników mineralnych - fosforu, wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Zmieszany z sokiem marchwiowym stanowi prawdziwy eliksir młodości, który podobno uwielbiają gwiazdy Hollywood. Szklanka wypita na czczo nie tylko oczyszcza organizm, ale też likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami.

Herbatka z selera
Można ją przygotować zarówno z suszonych liści selera jak i z pokruszonych nasion warzywa.
Dwie łyżeczki surowca zalewamy szklanką zimnej wody i zagotowujemy.
Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami.
Polecamy:
Jak gotować ryż, by obniżyć jego kaloryczność?
Ryby na polskim talerzu - których unikać, a które są bezpieczne?
Tych owoców i warzyw nigdy nie przechowuj w lodówce

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (10)