Dodaj łyżkę do ziemniaków. Trik Magdy Gessler

Placki ziemniaczane to danie, które często gości na naszych stołach. Dzięki prostemu trikowi Magdy Gessler, możemy cieszyć się nie tylko ich wyjątkowym smakiem, ale także pięknym wyglądem. Co zrobić, aby nie ściemniały?

Jak zrobić placki ziemniaczane?
Jak zrobić placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.07.2024 | aktual.: 09.07.2024 18:56

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Co zrobić, aby zawsze były piękne i złociste?  Istnieje prosty trik, który sprawia, że nie ściemnieją.

Co zrobić, aby placki nie ściemniały?

Ciemnienie startych ziemniaków to wynik naturalnego procesu utleniania. Gdy ziemniaki zostaną starte na tarce lub w malakserze, ich komórki zostają naruszone, co prowadzi do kontaktu enzymów z powietrzem. W rezultacie ziemniaki szybko zmieniają kolor na nieapetyczny odcień szarości. Choć proces ten nie wpływa na smak placków, to jednak ich wygląd niektórym przeszkadza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler, znana z programu "Kuchenne Rewolucje", ma na to sposób. Jej sekret tkwi w dodaniu jednego składnika, który zapobiega ciemnieniu ziemniaków. Tym magicznym składnikiem jest... łyżka śmietany.

Śmietana zawiera bakterie kwasu mlekowego, które hamują proces utleniania się ziemniaków. Działają one jak naturalny konserwant, który zatrzymuje niechciany proces zmiany koloru. Dzięki temu, nasze placki ziemniaczane pozostają złociste i apetyczne przez cały czas przygotowywania oraz smażenia.

Przepis na złociste placki ziemniaczane

Jak przygotować placki ziemniaczane, aby były smaczne i złociste?

Obierz i zetrzyj ziemniaki. Użyj tarki lub malaksera, aby uzyskać drobno startą masę ziemniaczaną. Dodaj jedną łyżkę śmietany do startej masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Tradycyjnie do masy dodajemy też jajko, sól, pieprz oraz odrobinę mąki.

Na rozgrzanej patelni z olejem formuj placki i smaż na złocisty kolor z obu stron.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
placki ziemniaczanejedzenieprzepis
Zobacz także
Komentarze (15)