Płatki owsiane - przepisy na zdrowe śniadanie
Płatki owsiane - zdrowe, tanie i łatwe w przygotowaniu. Te trzy zalety płatków owsianych niejednego powinny przekonać do tego produktu. Idealne na śniadanie, przekąskę, a także jako dodatek do deserów czy koktajli. Jak przygotować płatki owsiane, by poranny posiłek dodał nam energii? Poznaj 5 przepisów na śniadanie idealne.
Kilka słów o płatkach owsianych
Płatki owsiane produkuje się z owsa zwyczajnego i zawierają 68 proc. węglowodanów, 13 proc. białka, 7 proc. tłuszczów i aż 10 proc. błonnika. Płatki owsiane są dość wysoko kaloryczne. Na 100 g tego produktu przypada około 366 kalorii. Kaloryczność płatków owsianych sprawia, że dodają energii na cały dzień. Są bardzo sycące, dlatego są idealnym wyborem dla osób odchudzających się. Już 4 łyżki płatków o wartości 90 kalorii zaspokoją poranny głód. Dodatkowo płatki owsiane są bogate w składniki mineralne, ale ich ilość jest zależna od rodzaju wybranych płatków. Najbardziej wartościowe są zwykłe płatki owsiane, które przed spożyciem wymagają obróbki termicznej. Jednak płatki owsiane górskie czy błyskawiczne sprawdzą się w kuchni osób, które nie mają czasu na długie przyrządzanie potraw albo lubią potrawy na zimno, takie jak koktajle czy smoothie. Ponadto płatki owsiane błyskawiczne są bardziej lekkostrawne od zwykłych, dlatego są polecane osobom z problemami żołądkowymi i trawiennymi.
Po prostu owsianka
Owsianka to najbardziej znana potrawa, jaką można przyrządzić na śniadanie z płatków owsianych. Płatki owsiane można przygotować na mleku i na wodzie. Owsianka na mleku będzie zawierać laktozę, czyli cukier, który nie jest tolerowany przez wszystkich. Dlatego może wywołać ból brzucha czy biegunkę. Ponadto mleko zawiera pewną ilość tłuszczu, więc przy restrykcyjnej diecie należy ją spożywać z umiarem. Owsianka na wodzie z kolei, to wybór idealny dla osób, które właśnie zrzucają zbędne kilogramy. Jednak płatki na wodzie mogą być pozbawione smaku oraz wapnia dostarczanego przez mleko. Aby urozmaicić takie śniadanie, do owsianki można dodać sezonowe owoce, bakalie, a także orzechy. Możliwości wzbogacenia tego dania są wręcz nieograniczone. Owsianka każdego dnia może smakować inaczej, więc to śniadanie podczas diety zbyt szybko ci się nie znudzi!
Pieczona owsianka z owocami
Ciasto owsiane z owocami to szybki i smaczny pomysł na zdrowe śniadanie. Do wykonania ciasta potrzebne będą:
Wszystkie składniki suche należy wymieszać z jajkami, a następnie dodać część umytych owoców. Przelać mieszankę do naczynia i na wierzchu wyłożyć pozostałe owoce. Ciasto należy piec w 180 stopniach przez ok.30-40 minut. Ciasto najlepiej smakuje w towarzystwie orzechów i bakalii.
Granola z płatkami owsianymi
Granola z płatkami owsianymi sprawdzi się u miłośników chrupiących przekąsek. Do wykonania domowej granoli potrzeba:
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać i piec w piekarniku przez około 20 minut. Porcję granoli na śniadanie zalać jogurtem i gotowe.
Deser z płatków owsianych
Dla zwolenników śniadań na słodko idealnym wyborem będzie deser na bazie płatków owsianych. Deser jest kilkuwarstwowy, dlatego najlepiej przygotowywać go w szklance lub szklanym pucharku. Warstwy mogą być dwie - płatki owsiane i mus owocowy, ale ich ilość zależy jedynie od inwencji twórczej. Do deseru można bowiem dodać bakalie, orzechy, amarantus ekspandowany, jogurt czy musli.
Smoothie z płatkami owsianymi
Szybkie śniadanie, które nie obciąży żołądka to smoothie z płatkami owsianymi. Skład smoothie zależy od upodobań i od tego, co akurat znajduje się w lodówce. Płatki owsiane świetnie komponują się z owocami, dlatego warto je miksować z bananami, truskawkami, brzoskwiniami czy malinami. Dla słodszych wersji można dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego.