Popcorn - kalorie. Jak zrobić niskokaloryczny popcorn?
Popcorn to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Mimo że jest dość kaloryczny, zawiera dużo błonnika, białka, witamin oraz składników mineralnych. Czy jest jakiś sposób na niskokaloryczny popcorn? Oczywiście! Sprawdź, jak przyrządzić popcorn, jakie są jego właściwości i wartości odżywcze.
24.11.2018 13:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Popcorn - historia
Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, które pod wpływem wysokiej temperatury puchną i z czasem wyrzucają na zewnątrz ziarna białkowo-skrobiową masę. Historia popcornu sięga 3600 r. p.n.e., ale pierwsze udokumentowane wzmianki pochodzą z 1820 roku. Popcorn spopularyzował Charles Cretos, który wynalazł maszynę do produkcji tej przekąski.
Popcorn - właściwości
Popcorn to źródło błonnika pokarmowego, który zapobiega chorobom układu krwionośnego, chroni przed nowotworami, obniża poziom cukru we krwi i usprawnia układ pokarmowy.
Co więcej, przekąska ta zawiera polifenole, stanowiące największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, wykazujące działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne. Poza tym popcorn dostarcza naszemu organizmowi wiele witamin i składników mineralnych, np. mangan odpowiedzialny za tworzenie tkanki łącznej i kości, w związku z czym chroni przed osteoporozą, chorobami zwyrodnieniowymi oraz zapaleniem stawów.
Popcorn - wartości odżywcze i kalorie
Wartość energetyczna 100 g solonego popcornu to ok. 500 kcal. Przekąska ta zawiera 9 g białka, 28 g tłuszczu, 58 g węglowodanów oraz 10 g błonnika.
Co więcej, popcorn jest bogaty w minerały takie jak wapń (10 mg), sód (884 mg), fosfor (250 mg), potas (225 mg), magnez (110 mg), żelazo (3 mg), cynk (3 mg), miedź (0,22 mg) i selen 7,3 µg oraz witaminy, w tym witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę C.
Czy popcorn jest zdrowy?
Mimo że popcorn zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin, nie jest on dobrą i zdrową przekąską. Najczęściej popcorn przygotowuje się na dużej ilości tłuszczu, przez co zwiększa on swoją kaloryczność. Ponadto, kolejnym dodatkowym składnikiem popcornu jest sól, która zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje obrzęki.
Popcornu powinny unikać osoby z nieswoistymi stanami zapalnymi jelit, ponieważ przekąska ta może podrażniać przewód pokarmowy oraz powodować niepożądane reakcje organizmu.
Przepis na niskokaloryczny popcorn
Zdrowszą wersję popcornu przygotujemy w mikrofali bez dodatku tłuszczu i masła. Aby przygotować domowy popcorn potrzebujemy:
- papierowy woreczek śniadaniowy,
- 20 g suszonych ziaren kukurydzy,
- ulubione przyprawy: sól, zioła, ostra papryka.
Przygotowanie:
Suszone ziarna kukurydzy wsypujemy do papierowego woreczka i szczelnie zamykamy. Tak przygotowany woreczek wkładamy do mikrofali, ustawiając kuchenkę na wysoką temperaturę na ok. 3 min. Gdy zauważymy, że ziarna kukurydzy pękają coraz rzadziej, warto wyciągnąć popcorn z mikrofali. Tak uprażony popcorn należy przesypać do miski i doprawić ulubionymi przyprawami.
Popcorn można przyrządzić zarówno na słono, doprawiając np. solą lub ostrą papryką, jak i na słodko dodając cynamon lub startą laskę wanilii.