Polifenole - co to jest? Rodzaje, źródła i właściwości
Polifenole to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli występujące naturalnie w wielu roślinach oraz owocach. Mają dobroczynne działanie na organizm ludzki, np. przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe czy przeciwalergiczne. Poznaj rodzaje polifenoli, ich źródła i właściwości.
23.11.2018 23:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Polifenole - co to jest?
Polifenole to grupa związków organicznych zawierających pierścień aromatyczny (płaski pierścień atomów węgla oraz innych pierwiastków zawierający nieparzystą liczbę sprzężonych wiązań podwójnych mających specyficzne właściwości chemiczne) oraz wiele grup fenolowych. Polifenole różnią się między sobą budową i właściwościami. Związki te wykazują silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające, dzięki czemu usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, spowalniają starzenie się skóry itd.
Rodzaje polifenoli
Polifenole dzieli się je na trzy podstawowe grupy:
- kwasy fenolowe - nazywane też fenolokwasami, dzieli się na: kwasy dihydroksybenzoesowe, kwasy monohydroksybenzoesowe, kwasy trihydroksybenzoesowe (kwas galusowy, kwas floroglucynowy);
- flawonoidy (zwane bioflawonoidami) to ok. 8 tys. związków, które występują przede wszystkim w owocach i roślinach. Flawonoidy są barwnikami roślinnymi występującymi w powierzchniowej warstwie tkanek roślinnych. Do głównych polifenoli należy zaliczyć: antocyjanidyny, izoflawony, flawonole, flawanonole, katechiny, flawanony i flawony;
- pozostałe związki fenolowe - najszersza grupa naturalnych polifenoli. Do związków fenolowych należą flawonoidy, taniny, kwasy fenolowe, stilbenoidy, lignany, ligniny itd. Kwasy fenolowe występują w liściach, owocach, nasionach, tkankach kwiatowych, łodygach oraz korze.
Polifenole - naturalne źródła
Związki fenolowe występują m.in. w liściach, owocach, nasionach, łodygach, korze oraz tkankach kwiatowych. Natomiast flawonoidy znaleźć można w:
- borówkach,
- brzoskwiniach,
- cebuli,
- cytrusach,
- czarnym bzie,
- czerwonym winie,
- głogu,
- kwiatach kasztanowca,
- orzechach włoskich,
- roślinach bobowatych,
- soi,
- winogronach,
- zielonej herbacie,
- żurawinie.
Kolejna grupa polifenoli, czyli kwasy fenolowe, znajduje się m.in. w gorczycy i pszenicy.
Polifenole - właściwości
Polifenole odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka. Pełnią funkcję ochronną przed nowotworami. Związki fenolowe stosuje się w leczeniu raka, ponieważ blokują związki o charakterze kancerogennym (nowotworowym). Polifenole zapobiegają infekcjom, alergiom oraz chorobom układu pokarmowego. Wykazują działanie żółciopędne i przeciwwrzodowe.
Flawonoidy, będące kolejną grupą polifenoli, sprzyjają funkcjonowaniu układu immunologicznego i wykazują działanie przeciwzapalne. Dlatego w okresie przeziębień warto pić napary z kwiatów czarnego bzu czy żurawiny. Flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne, dlatego polecane są osobom zmagającym się z chorobami serca i układu krążenia.