Powszechny błąd przy przechowywaniu żurku. Przez niego szybciej się zepsuje
Żurek to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Często gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Niestety przy jej przechowywaniu łatwo o błąd, przez który nie nadaje się ona do ponownego spożycia.
Często gotujemy zupy w większych garnkach, dzięki czemu możemy się nimi zajadać przez więcej niż jeden dzień. Aby to było jednak możliwe, należy odpowiednie je przechowywać. W przypadku żurku trzeba zwrócić uwagę na jedno.
Tak przechowuj żurek
Żurek nie bez powodu cieszy się w naszym kraju aż tak dużą popularnością. Jest nie tylko smaczny, ale również często znajdziemy w nim ugotowane na twardo jajko oraz kiełbasę, dzięki czemu wiele osób bez problemu się nim naje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozkoszny o najbardziej niedocenionym polskim daniu. "Żurek to nasz polski ramen. Za granicą nie ma podobnej zupy"
Po ugotowaniu najlepiej jest przechowywać go w lodówce. Okazuje się jednak, że to może nie wystarczyć. Nie każdy przykrywa garnek, co może skutkować szybką fermentacją oraz zepsuciem się zupy.
Nie dodawaj do żurku
Nieodpowiedni zakwas może całkowicie zepsuć smak zupy. Dlatego warto unikać gotowych produktów, które często zawierają konserwanty i sztuczne dodatki. Najlepiej przygotować zakwas samodzielnie, co pozwala na pełną kontrolę nad jego jakością.
- Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! - zdradziła "Faktowi" Magda Gessler.
Okazuje się, że wiele osób niepotrzebnie dodaje do niego jeden składnik.
- (...) nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - dodała restauratorka.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.