Prosty przepis na ciasto francuskie
Ciasto wykwintne, delikatne i pyszne – tak w wielkim skrócie można opisać ciasto francuskie, jeden z najznamienitszych przysmaków, którym zajadają się miliony ludzi na całym świecie. I chociaż zawiera w sobie ogromną ilość tłuszczu, to i tak jest pałaszowane niemal bez ograniczeń.
20.04.2010 | aktual.: 23.06.2010 10:25
Ciasto wykwintne, delikatne i pyszne – tak w wielkim skrócie można opisać ciasto francuskie, jeden z najznamienitszych przysmaków, którym zajadają się miliony ludzi na całym świecie. I chociaż zawiera w sobie ogromną ilość tłuszczu, to i tak jest pałaszowane niemal bez ograniczeń. Świetnie nadaje się zarówno do przystawek, deserów, jak i dań głównych. Przygotowanie ciasta francuskiego nie jest trudne, ale pracochłonne. Jednak jeżeli udało ci się zrobić je kiedyś własnoręcznie, to zapewne wiesz, że warto zdobyć się na takie poświęcenie.
Wszyscy ci, którzy mają dwie lewe ręce do gotowania i pieczenia lub po prostu są zabiegani mogą kupić mrożone ciasto francuskie niemalże w każdym sklepie spożywczym, jednak zrobione własnoręcznie jest nieporównywalnie lepsze.
Oto kilka przydatnych porad od gospodyń domowych:
- Ciasto francuskie pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze ok. 200˚C w przypadku piekarników z termoobiegiem lub w 220˚C w zwykłych piekarnikach elektrycznych. Temperatura pieczenia musi być wysoka – wtedy ciasto jest chrupiące. Poza tym trzeba pamiętać, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika wpuszczając tym samym do środka falę chłodnego powietrza. Ciasto francuskie rośnie i nie ma wtedy mowy o jakichkolwiek spadkach temperatury - mówi Maria (58 lat).
- Ciasto dla cierpliwych miłośników rozkoszy podniebienia. Występuje kilka jego odmian -półfrancuskie, z dodatkiem sera i drożdży - i wszystkie są wyśmienite. Jednak na dobry początek należy zabrać się za podstawowy przepis i mieć na uwadze dwie rzeczy: wszystkie składniki muszą być mocno schłodzone, a wałkując ciasto należy to robić w różnych kierunkach, nigdy w jednym - Teresa (38 lat).
- Niestaranne wałkowanie i użycie produktów w temperaturze pokojowej najczęściej skutkuje zakalcem. Zamiast kwasku cytrynowego możemy użyć octu. No i nie zapominajmy o odrobinie czułości – jeżeli włożymy serce do pracy, to z pewnością wypiek będzie smaczny i udany - dodaje Renata (41 lat). Ciasto francuskie maślane
Składniki:
• 100 ml wody
• 25 dag masła
• 6 gram soli
• 12 dag mąki pszennej
• 8 dag mąki krupczatki
Wykonanie:
Sól rozpuścić w wodzie. Obie mąki zmieszać ze sobą i przesiać przez sito. 1,5 łyżki stołowej masła roztopić i wystudzić. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na ok. 1-1,5 godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt kwadratu o grubości ok. 2 cm, a następnie wykładamy na niego pokrojone na cienkie plasterki, dobrze schłodzone masło i wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Środek ciasta powinien być nieco grubszy niż jego boki. Rogi ciasta składamy do środka tworząc kopertę i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto i ponownie wałkujemy tym razem na kształt prostokąta. Składamy na 3 części i powtórnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Czynność tą powtarzamy 4-5 razy za każdym razem wstawiając ciasto do lodówki na okres 2-3 godzin.
Nagrzewamy piekarnik do 200˚C. Ciasto wałkujemy na grubość mniej więcej 0,5 cm i pieczemy ok. 15 minut.
Ciasto półfrancuskie serowe
Składniki:
• 25 dag mąki pszennej
• 25 dag masła
• 25 dag sera białego
• szczypta soli
• jajko (niekoniecznie)
Wykonanie:
Ser zemleć. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z chłodnym masłem i dodać pozostałe składniki. Zagnieść elastyczne ciasto. Nagrzać piekarnik do 250˚C. Piec ok. 20-25 minut.
Ciasto półfrancuskie drożdżowe
Składniki:
• 40 dag mąki pszennej
• 3 łyżki stołowe masła
• 225 ml mleka
• jajko
• szczypta soli
• 6 gram drożdży instant
• tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Drożdże instant rozpuszczamy w 3 łyżkach letniego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki, w tym 3 łyżki masła. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wałkujemy. Pozostałe dobrze schłodzone masło kroimy w cienkie plastry i układamy na rozwałkowanym cieście, które składamy w kopertę i powtórnie wałkujemy. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Nagrzewamy piekarnik do 220˚C. Czas pieczenia uzależniony jest od formy i wielkości ciasta (dla przykładu: rogaliki pieczemy ok. 15-20 minut).