Ukryta funkcja naklejek na pomidorach. Nigdy nie wyrzucaj

Ukryta funkcja naklejek na pomidorach. Nigdy nie wyrzucaj

Przyklej do pomidora, aby zachował świeżość na dłużej
Przyklej do pomidora, aby zachował świeżość na dłużej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.02.2024 11:28, aktualizacja: 07.02.2024 11:53

Wydaje się, że naklejki na warzywach i owocach spełniają jedynie rolę informacyjną - dowiadujemy się z nich, skąd pochodzą albo jakiego są gatunku. Te umieszczone na pomidorach mogą jednak przedłużyć ich świeżość. W jaki sposób?

Pomidory to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw. Nic w tym dziwnego - są łatwo dostępne, bardzo smaczne, niezwykle zdrowe i uniwersalne. Doskonale smakują na surowo w sałatce czy na kanapce, są też podstawą wielu sosów, dań pieczonych i gotowanych. Mają jednak pewną wadę - są bardzo delikatne.

Co zrobić, żeby pomidory nie pleśniały?

Miękki miąższ sprawia, że pomidory łatwo uszkodzić. Są też podatne na pleśń. Przechowywane w nieodpowiednich warunkach tracą jędrność i bardzo szybko się psują. Niektórzy trzymają je w drzwiach lub na górnych półkach lodówki, gdzie jest nieco cieplej. Zazwyczaj wystarczy im jednak temperatura pokojowa - wtedy nie stracą swojego aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aby pozostały dłużej świeże i nadawały się do spożycia nawet kilka dni po zakupie, warto wykorzystać mało znany trik. Warzywa sprzedawane w sieciach handlowych często mają na sobie charakterystyczne naklejki, które wskazują gatunek lub producenta. Zazwyczaj odruchowo je ściągamy i wyrzucamy do kosza. Niesłusznie.

Naklejka na pomidorach ma ukrytą funkcję

Naklejkę warto umieścić w miejscu, skąd kiedyś wyrastała szypułka. Choć niewielki otwór zdążył już się prawdopodobnie zasklepić, nadal narażony jest na działanie czynników zewnętrznych. Nawet mikroskopijne uszkodzenie sprawi, że powietrze zacznie dostawać się w głąb warzywa. Tlen może przyspieszyć np. procesy gnilne.

Gdy zakleimy charakterystyczne wgłębienie, pomidor może zachować świeżość nawet przez kilka dni dłużej.

Warto kupować pomidory, które nie zostały pozbawione szypułki - np. gałązkowe. W domu nie przechowujmy ich w miejscu nasłonecznionym. Unikajmy jednak lodówki, bo w niej stracą część związków aromatycznych i staną się "jałowe" w smaku.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta