Przystawki tematem trzeciej edycji Warsztatów Kulinarnych
Przystawki tematem III edycji Warsztatów Kulinarnych
Warsztaty Kulinarne pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyły się już po raz trzeci. Ich tematem były przystawki, a uczestników w tajniki gotowania wprowadzili: Kamil Kosnowski (z restauracji Smaki Warszawy) oraz Marcin Budynek, opiekun Warsztatów.
Warsztaty Kulinarne pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyły się już po raz trzeci. Ich tematem były przystawki, a uczestników w tajniki gotowania wprowadzili: Kamil Kosnowski (z restauracji Smaki Warszawy) oraz Marcin Budynek, opiekun Warsztatów.
Uczestnicy Warsztatów Kulinarnych spotkali się 16 czerwca, czyli w pierwszy dzień tej edycji zajęć w restauracji Smaki Warszawy, przy ulicy Żurawiej 47/49. Szefem Kuchni jest Kamil Kosnowski. Wraz z Marcinem Budynkiem częstowali gości wyszukanymi przystawkami, opowiadali o swoich sposobach wydobywania smaku, a także serwowali obecnym zabawne anegdoty z ich kulinarnego życia.
Drugi dzień Warsztatów, 17 czerwca to już czysta praktyka. Uczestnicy kursu, którzy zebrali się w Centrum Techniki Kulinarnej, mieli za zadanie przygotować pod czujnym okiem Marcina Budynka i Kamila Kosnowskiego zakąski degustowane dnia poprzedniego. Wszyscy otrzymali piękne fartuchy firmy COOKie (damskie z kolekcji Julietta, męskie z kolekcji Borys) oraz książeczki z przepisami. Wśród przyrządzanych przystawek znalazły się fantastyczne w smaku bliny z łososiem i kawiorem, roladki z łososia, pieczonej papryki i twarożku ziołowego, a także prawdziwie pyszne i lekkie szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim. Ciekawość uczestników wzbudziły bryndza z karmelizowanym jabłkiem i buraczkami oraz kozi ser w panierce z pestek słonecznika z sosem z czerwonych porzeczek na rukoli, a prawdziwy zachwyt łosoś pieczony z grzybową krustą. Kursantom smakowała także wyborna wątróbka z sosem malinowym na sałacie, a tatar z łososia i truskawek z zielonym i czerwonym pieprzem oraz miętą został podany jako propozycja dla
smakoszy.
Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj. polska-gotuje.pl
, e-mieszkanie.pl oraz warsztaty-pak.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/WarsztatyKulinarne. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 16 lipca, między 8:30 a 10:45. Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę polska-gotuje.pl
Zapraszamy!