FitnessQuinoa: przepisy z komosą ryżową

Quinoa: przepisy z komosą ryżową

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to roślina z grupy pseudo zbóż, której nasiona bogate są w skrobię. Istnieje wiele przepisów na dania z quinoa. Śmiało może zastąpić ziemniaki czy kaszę w naszej diecie. Dodatkowo z jej liści możemy przygotować pyszną sałatkę. Poznaj więcej przepisów na dania z komosą ryżową.

Quinoa: przepisy z komosą ryżową
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

17.11.2018 21:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Quinoa - właściwości

Quinoa, nazywana także komosą ryżową zawiera dużą ilość białka kompletnego, czyli dostarczającego 8 najważniejszych aminokwasów, głównie lizynę odpowiedzialną za odnowę i wzrost tkanek. Quinoa to źródło wapnia, miedzi, żelaza, magnezu oraz witaminy E.

Dodatkowo nie zawiera glutenu, więc posiłki z komosy polecane są osobom będącym na diecie bezglutenowej. Przepisy z quinoa są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Quinoa – jak ją przygotować?

Quinoa wymaga wcześniejszego przygotowania. Nieoczyszczona komosa pokryta jest związkiem chemicznym – saponiną, który pozostawia gorzki posmak. Jedynym sposobem na pozbycie się goryczki jest dokładne opłukanie, poprzez wysypanie komosy ryżowej na drobne sito, przelanie i kilkukrotne wymieszanie zawartości pod bieżącą wodą.

Opłukana quinoa nadaje się do gotowania w proporcji 1 część nasion na 2 części wody. Komosa jest gotowa, kiedy po około 15 minutach wsiąknie wodę. Ugotowane nasiona powinny być lekko przezroczyste z białymi kiełkami.

Quinoa – przepisy

Co zrobić z quinoa? Poznaj kilka przepisów na dania z komosą ryżową.

Przepis na quinoa z batatami i pieczarkami

Składniki:

  • 1/3 szklanki komosy,
  • szklanka wody,
  • mała cebula,
  • mały batat,
  • ¼ szklanki prażonych orzechów pekan,
  • 5 pieczarek pokrojonych w plastry,
  • mały ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:
Komosę prażyć na patelni przez 5 minut, następnie zalać wodą, doprawić solą i gotować na małym ogniu około 20 minut. Na dużej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać pieczarki, batata pokrojonego w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do miękkości warzyw. Mieszankę warzywną nałożyć na komosę i obsypać orzechami pekan.

Przepis na quinoa z jajkiem

Składniki:

  • 1/3 szklanki komosy,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki startego surowego ziemniaka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz,
  • olej kokosowy do smażenia.

Przygotowanie:
Quinoa należy ugotować w wodzie, następnie odcedzić, dodać ziemniaka, jajko, szczypior, masło oraz doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć masę w formie placków na złoty kolor.

Przepis na quinoa w stylu śródziemnomorskim

Składniki:

  • ¾ szklanki komosy,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 posiekane cebule,
  • drobno pokrojona zielona, żółta i czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 pokrojone pomidory,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:
Na patelni należy rozgrzać oliwę i dusić cebulę oraz papryki. Następnie dodać pokrojony czosnek, wsypać komosę i zalać bulionem. Kiedy potrawa zacznie się gotować, dodać koncentrat pomidorowy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 20 minut. Na koniec dodać pomidory. Poza sola i pieprzem można doprawić ziołami włoskimi.

Komentarze (0)