Quinoa: przepisy z komosą ryżową
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to roślina z grupy pseudo zbóż, której nasiona bogate są w skrobię. Istnieje wiele przepisów na dania z quinoa. Śmiało może zastąpić ziemniaki czy kaszę w naszej diecie. Dodatkowo z jej liści możemy przygotować pyszną sałatkę. Poznaj więcej przepisów na dania z komosą ryżową.
17.11.2018 21:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Quinoa - właściwości
Quinoa, nazywana także komosą ryżową zawiera dużą ilość białka kompletnego, czyli dostarczającego 8 najważniejszych aminokwasów, głównie lizynę odpowiedzialną za odnowę i wzrost tkanek. Quinoa to źródło wapnia, miedzi, żelaza, magnezu oraz witaminy E.
Dodatkowo nie zawiera glutenu, więc posiłki z komosy polecane są osobom będącym na diecie bezglutenowej. Przepisy z quinoa są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Quinoa – jak ją przygotować?
Quinoa wymaga wcześniejszego przygotowania. Nieoczyszczona komosa pokryta jest związkiem chemicznym – saponiną, który pozostawia gorzki posmak. Jedynym sposobem na pozbycie się goryczki jest dokładne opłukanie, poprzez wysypanie komosy ryżowej na drobne sito, przelanie i kilkukrotne wymieszanie zawartości pod bieżącą wodą.
Opłukana quinoa nadaje się do gotowania w proporcji 1 część nasion na 2 części wody. Komosa jest gotowa, kiedy po około 15 minutach wsiąknie wodę. Ugotowane nasiona powinny być lekko przezroczyste z białymi kiełkami.
Quinoa – przepisy
Co zrobić z quinoa? Poznaj kilka przepisów na dania z komosą ryżową.
Przepis na quinoa z batatami i pieczarkami
Składniki:
- 1/3 szklanki komosy,
- szklanka wody,
- mała cebula,
- mały batat,
- ¼ szklanki prażonych orzechów pekan,
- 5 pieczarek pokrojonych w plastry,
- mały ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Komosę prażyć na patelni przez 5 minut, następnie zalać wodą, doprawić solą i gotować na małym ogniu około 20 minut. Na dużej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać pieczarki, batata pokrojonego w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do miękkości warzyw. Mieszankę warzywną nałożyć na komosę i obsypać orzechami pekan.
Przepis na quinoa z jajkiem
Składniki:
- 1/3 szklanki komosy,
- 2/3 szklanki wody,
- 1,5 szklanki startego surowego ziemniaka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- szczypiorek,
- sól i pieprz,
- olej kokosowy do smażenia.
Przygotowanie:
Quinoa należy ugotować w wodzie, następnie odcedzić, dodać ziemniaka, jajko, szczypior, masło oraz doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć masę w formie placków na złoty kolor.
Przepis na quinoa w stylu śródziemnomorskim
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na patelni należy rozgrzać oliwę i dusić cebulę oraz papryki. Następnie dodać pokrojony czosnek, wsypać komosę i zalać bulionem. Kiedy potrawa zacznie się gotować, dodać koncentrat pomidorowy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 20 minut. Na koniec dodać pomidory. Poza sola i pieprzem można doprawić ziołami włoskimi.