Trwa ładowanie...
d3g9kut

Roladki z ciasta filo ze szpinakiem

Niezwykle kruche i delikatne ciasto filo coraz łatwiej dostać w polskich sklepach. To pyszna konkurencja dla dobrze znanego ciasta francuskiego. Idealnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Diana, autorka "Mientablog", proponuje przygotować je z farszem ze szpinaku, z dodatkiem sera feta i czosnku.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Roladki z ciasta filo ze szpinakiem
(www.mientablog.com)
d3g9kut

Składniki:

    *
  opakowanie [ciasta](http://kuchnia.wp.pl/tag/ciasta%20i%20desery){:external} filo (ok. 7 arkuszy)
    *
d3g9kut
  450 g mrożonego szpinaku
    *
  180 g sera feta
    *
d3g9kut
  2 duże ząbki czosnku
    *
  szczypta soli i [pieprzu](http://kuchnia.wp.pl/pieprz-bialy-6054905367569025a)
    *
d3g9kut
  szczypta cayenne
    *
  łyżka masła
    *
d3g9kut
  łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje. Dodajemy fetę i resztę przypraw, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Za pomocą silikonowego pędzelka arkusze ciasta smarujemy oliwą. Nakładamy jeden na drugi, po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy farsz. Zwijamy jak roladę, po czym kroimy ostrym nożem na 10 części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: najprostsze ciasto marchewkowe z rodzynkami

Podziel się opinią

Share

d3g9kut

d3g9kut
d3g9kut