Roladki z ciasta filo ze szpinakiem
Niezwykle kruche i delikatne ciasto filo coraz łatwiej dostać w polskich sklepach. To pyszna konkurencja dla dobrze znanego ciasta francuskiego. Idealnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Diana, autorka "Mientablog", proponuje przygotować je z farszem ze szpinaku, z dodatkiem sera feta i czosnku.
Składniki:
*
opakowanie ciasta filo (ok. 7 arkuszy)
*
450 g mrożonego szpinaku
*
180 g sera feta
*
2 duże ząbki czosnku
*
szczypta soli i pieprzu
*
szczypta cayenne
*
łyżka masła
*
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje. Dodajemy fetę i resztę przypraw, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Za pomocą silikonowego pędzelka arkusze ciasta smarujemy oliwą. Nakładamy jeden na drugi, po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy farsz. Zwijamy jak roladę, po czym kroimy ostrym nożem na 10 części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: najprostsze ciasto marchewkowe z rodzynkami