Najgorszy błąd przy rozmrażaniu ryby. Będzie niejadalna

Powinniśmy jeść więcej ryb. Są pożywne i stosunkowo proste w przyrządzeniu. Ponieważ jednak większość ryb trafia do nas w postaci mrożonego produktu, warto wiedzieć, jak bezpiecznie je rozmrozić.

Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić rybę?Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić rybę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ryby to główne źródło kwasów omega-3 oraz podstawa zdrowej, zbilansowanej diety. Znajduje się w nich bogactwo potrzebnych organizmowi witamin: A, D, E oraz tych z grupy B, są bogate w białko i składniki mineralne. Nic dziwnego, że dietetycy zalecają, aby spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu. Oczywiście najlepiej, jeśli uda nam się dostać świeże ryby, ale te mrożone są równie wartościowe. Radzimy, jak rozmrozić je szybko, fachowo – i nie psując przy tym produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Błędy przy rozmrażaniu. Tego trzeba unikać

Ryba to produkt delikatny, a w przypadku źle przeprowadzonego procesu rozmrażania może się dodatkowo rozpadać, przez co stanie się trudna do usmażenia i zwyczajnie niesmaczna. Przede wszystkim unikajmy ryb mocno glazurowanych – po usunięciu dodatkowej warstwy lodu może się okazać, że mięsa jest malutko. Taki produkt wymaga też dłuższego rozmrażania, co niszczy jego strukturę i pozbawia smaku.

Uważajmy również na ryby mrożone w panierce. W tym przypadku w ogóle nie należy ich wcześniej rozmrażać, bo błyskawicznie zmienią się w nieapetyczną breję. Jeżeli przygotowujemy takie gotowe danie, postępujmy zawsze według instrukcji zamieszczonych na opakowaniu, zamiast samodzielnie eksperymentować.

Powoli i do skutku. Nie rozmrażamy ryby gwałtownie

Ryby kupionej w formie mrożonych filetów nie należy rozmrażać zbyt gwałtownie, np. poprzez polewanie wrzątkiem czy wkładanie do rozgrzanego piekarnika. Zamrożona ryba musi najpierw wypuścić wodę i zostać dokładnie osuszona, inaczej woda z lodu trafi na patelnię, a usmażony w ten sposób filet zacznie się rozpadać i stanie się niejadalny.

Temperaturę zwiększamy stopniowo, dzięki czemu uda nam się uzyskać najlepsze efekty. Jeśli np. zdecydujemy się na rozmrażanie ryby w piekarniku, ustawmy początkową moc na 60-70 stopni Celsjusza, a dopiero po jakimś czasie zwiększmy ją do 90-100 stopni. Tak potraktowana ryba będzie powoli oddawać wodę, a jednocześnie rozmrozi się dość szybko. Jeśli akurat nie zależy nam na czasie, dla bezpieczeństwa możemy zacząć od jeszcze niższej temperatury. Pamiętajmy też, aby umieścić filet w naczyniu żaroodpornym.

Ryba w mleku czy w wodzie? Szybkie patenty

Istnieje kilka sprawdzonych, domowych sposobów na szybkie rozmrożenie rybnych filetów. Rybę możemy rozmrozić pod bieżącą, zimną wodą, w miarę rozmrażania zwiększając jej temperaturę do letniej, a w końcu ciepłej. Na koniec solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na parę minut do lodówki. Zamiast zwykłej wody możemy też użyć gazowanej. Napełniamy nią miskę, w której następnie umieszczamy filet. Gdy ryba lekko się rozmrozi, solimy ją i wstawiamy do lodówki.

Do szybkiego rozmrażania przyda się też karton mleka. Rybę wkładamy do woreczka foliowego, a następnie umieszczamy w misce wypełnionej mlekiem w temperaturze pokojowej. Gdy puści wodę, wyciągamy ją woreczka i przez kilka minut moczymy w mleku. W taki sposób możemy potraktować łososia, dorsza, morszczuka czy mintaja.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie
Jak przetrzymać kwiaty na kolejny rok? Zimowanie chryzantem
Jak przetrzymać kwiaty na kolejny rok? Zimowanie chryzantem
Muniek Staszczyk nie ukrywa poglądów politycznych. "Taki już jestem i tyle"
Muniek Staszczyk nie ukrywa poglądów politycznych. "Taki już jestem i tyle"
Agnieszka Sienkiewicz na gali BohaterONy. Kreacja w kwiaty zwracała uwagę
Agnieszka Sienkiewicz na gali BohaterONy. Kreacja w kwiaty zwracała uwagę
Oszukiwał ją przez pół roku. Natalia Sikora z "The Voice" straciła majątek
Oszukiwał ją przez pół roku. Natalia Sikora z "The Voice" straciła majątek
Stanisław Tym zmarł na amyloidozę. Choroba postępowała bardzo szybko
Stanisław Tym zmarł na amyloidozę. Choroba postępowała bardzo szybko
"Trzy badziewia z Żabki". Firma reaguje po ostrych słowach Bosackiej
"Trzy badziewia z Żabki". Firma reaguje po ostrych słowach Bosackiej
Robert Moskwa stracił majątek. Nie ukrywa, ile musiał oddać bankowi
Robert Moskwa stracił majątek. Nie ukrywa, ile musiał oddać bankowi
Jajecznica po japońsku robi furorę. Takiej jeszcze nie jadłeś
Jajecznica po japońsku robi furorę. Takiej jeszcze nie jadłeś
Reklamówka wisi w klasie. To, co wrzucają do niej dzieci, wyciska łzy
Reklamówka wisi w klasie. To, co wrzucają do niej dzieci, wyciska łzy
Do takiego domu seniora chciałby trafić. W Polsce ich nie ma
Do takiego domu seniora chciałby trafić. W Polsce ich nie ma
Nagminny błąd. To dlatego wędlina psuje się po dwóch dniach
Nagminny błąd. To dlatego wędlina psuje się po dwóch dniach
Jerzy Zelnik żałuje jednej rzeczy. "Aborcji dokonałem jako człowiek niewierzący"
Jerzy Zelnik żałuje jednej rzeczy. "Aborcji dokonałem jako człowiek niewierzący"