Najgorszy błąd przy rozmrażaniu ryby. Będzie niejadalna

Powinniśmy jeść więcej ryb. Są pożywne i stosunkowo proste w przyrządzeniu. Ponieważ jednak większość ryb trafia do nas w postaci mrożonego produktu, warto wiedzieć, jak bezpiecznie je rozmrozić.

Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić rybę?Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić rybę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ryby to główne źródło kwasów omega-3 oraz podstawa zdrowej, zbilansowanej diety. Znajduje się w nich bogactwo potrzebnych organizmowi witamin: A, D, E oraz tych z grupy B, są bogate w białko i składniki mineralne. Nic dziwnego, że dietetycy zalecają, aby spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu. Oczywiście najlepiej, jeśli uda nam się dostać świeże ryby, ale te mrożone są równie wartościowe. Radzimy, jak rozmrozić je szybko, fachowo – i nie psując przy tym produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Błędy przy rozmrażaniu. Tego trzeba unikać

Ryba to produkt delikatny, a w przypadku źle przeprowadzonego procesu rozmrażania może się dodatkowo rozpadać, przez co stanie się trudna do usmażenia i zwyczajnie niesmaczna. Przede wszystkim unikajmy ryb mocno glazurowanych – po usunięciu dodatkowej warstwy lodu może się okazać, że mięsa jest malutko. Taki produkt wymaga też dłuższego rozmrażania, co niszczy jego strukturę i pozbawia smaku.

Uważajmy również na ryby mrożone w panierce. W tym przypadku w ogóle nie należy ich wcześniej rozmrażać, bo błyskawicznie zmienią się w nieapetyczną breję. Jeżeli przygotowujemy takie gotowe danie, postępujmy zawsze według instrukcji zamieszczonych na opakowaniu, zamiast samodzielnie eksperymentować.

Powoli i do skutku. Nie rozmrażamy ryby gwałtownie

Ryby kupionej w formie mrożonych filetów nie należy rozmrażać zbyt gwałtownie, np. poprzez polewanie wrzątkiem czy wkładanie do rozgrzanego piekarnika. Zamrożona ryba musi najpierw wypuścić wodę i zostać dokładnie osuszona, inaczej woda z lodu trafi na patelnię, a usmażony w ten sposób filet zacznie się rozpadać i stanie się niejadalny.

Temperaturę zwiększamy stopniowo, dzięki czemu uda nam się uzyskać najlepsze efekty. Jeśli np. zdecydujemy się na rozmrażanie ryby w piekarniku, ustawmy początkową moc na 60-70 stopni Celsjusza, a dopiero po jakimś czasie zwiększmy ją do 90-100 stopni. Tak potraktowana ryba będzie powoli oddawać wodę, a jednocześnie rozmrozi się dość szybko. Jeśli akurat nie zależy nam na czasie, dla bezpieczeństwa możemy zacząć od jeszcze niższej temperatury. Pamiętajmy też, aby umieścić filet w naczyniu żaroodpornym.

Ryba w mleku czy w wodzie? Szybkie patenty

Istnieje kilka sprawdzonych, domowych sposobów na szybkie rozmrożenie rybnych filetów. Rybę możemy rozmrozić pod bieżącą, zimną wodą, w miarę rozmrażania zwiększając jej temperaturę do letniej, a w końcu ciepłej. Na koniec solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na parę minut do lodówki. Zamiast zwykłej wody możemy też użyć gazowanej. Napełniamy nią miskę, w której następnie umieszczamy filet. Gdy ryba lekko się rozmrozi, solimy ją i wstawiamy do lodówki.

Do szybkiego rozmrażania przyda się też karton mleka. Rybę wkładamy do woreczka foliowego, a następnie umieszczamy w misce wypełnionej mlekiem w temperaturze pokojowej. Gdy puści wodę, wyciągamy ją woreczka i przez kilka minut moczymy w mleku. W taki sposób możemy potraktować łososia, dorsza, morszczuka czy mintaja.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Kupiła 20 mieszkań w Paryżu. Już nie są jej
Kupiła 20 mieszkań w Paryżu. Już nie są jej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥